Hlavní obsah

Vědci úspěšně odzkoušeli vakcínu proti malárii

Američtí vědci úspěšně otestovali vakcínu proti malárii. V malém vzorku 15 testovaných lidí se 12 z nich nemocí, na níž zemřou ročně stovky tisíc lidí, nenakazilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Použitá metoda, jak se uvádí ve studii zveřejněné časopisem Science, není obvyklá. Předpokládá se u ní, že pacient dostane nadlimitní množství parazitů druhu Plasmodia falciparum, kteří malárii způsobují, aby se nabudila jeho imunita.

Vědci při testech použili ozářené komáry. Z nich abstrahovali oslabené parazity a injekční stříkačkou v roztoku s názvem PfSPZ aplikovali přímo do krve pacientů. Experimentu se zúčastnilo celkem 57 dobrovolníků. U 40 z nich vědci použili různé množství vakcíny, 17 nedostalo žádnou. Nenakazili se pouze ti, kteří dostali velké množství vakcíny.

Podle vedoucího vědeckého týmu Roberta Sedera se člověk stane imunním až tehdy, když dostane zhruba 1000 komářích vpichů. To právě odpovídá množství dávky, která byla u nenakažených pacientů použita.

Ačkoli testy proběhly u velmi malého vzorku pacientů, vědci jsou výsledky nadšeni. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v roce 2010 na světě malárií nakazilo 219 miliónů lidí a 660 tisíc z nich zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám