Hlavní obsah

Britští vědci objevili záhadnou rakev v rakvi

Londýn

Loňský objev kostry krále Richarda III. na parkovišti v Leicesteru způsobil v Británii pozdvižení. Podobné vyvolalo v pondělí oznámení vědců z tamní univerzity, kteří na tomtéž parkovišti našli záhadnou rakev uloženou v jiné rakvi. Archeologové zatím netuší, kdo by mohl být uvnitř. Doufají ale, že ostatky budou schopni identifikovat, napsala v úterý agentura AP.

Foto: University of Leicester, Reuters

Archeologové z Leicesterské univerzity zvedají víko kamenné rakve, která ukrývala další olověnou.

Článek

Tým britských archeologů nyní oznámil, že v září objevil zcela nedotčenou středověkou kamennou rakev. Tehdy ji ale nemohl plně prozkoumat. Když ji vědci tento týden otevřeli, našli uvnitř olověnou rakev, což naznačuje, že pravděpodobně chrání "vysoce postaveného" člověka.

Foto: University of Leicester, Reuters

Olověná rakev je v dolní části poškozená a je tak možné vidět nohu mrtvého.

Vědci si myslí, že by olověná rakev, která v sobě má díru, jíž je možné vidět nohu mrtvého, mohla obsahovat tělo některého ze středověkých mnichů, zakladatelů řádu, anebo ostatky středověkého rytíře ze 14. století sira Williama Motona.

Foto: University of Leicester, Reuters

Při vykopávkách na stejném bývalém parkovišti archeologové loni objevili kostru krále Richrada III.

Archeologové nejprve musejí provést testy, aby zjistili, jak olověnou rakev otevřít, aniž by poškodili ostatky uvnitř. Matthew Morris z Leicesterské univerzity uvedl, že nikdo z vědeckého týmu se zatím nesetkal s případem olověné rakve vložené do další kamenné. "Je to stejně vzrušující jako objev Richarda III.," uvedl v prohlášení.

Vědci z Leicesterské univerzity našli loni v září pod parkovištěm v tomto městě kostru, kterou identifikovali jako Richarda III. Ten byl králem Anglie od roku 1483 do své smrti o pouhé dva roky později. Byl posledním králem pocházejícím z rodu Yorků a jeho porážka a smrt v bitvě u Bosworthu je považována za konec dynastie Plantagenetů.

Reklama

Výběr článků

Načítám