Na vytvoření takového slepičího vejce jako suroviny pro lékařské účely pracovalo od roku 2009 více než 230 pracovníků z vratislavské Univerzity přírodních věd. „Na projekt s názvem Ovocura přispěla Evropská unie v přepočtu téměř 160 milióny korun a v dubnu 2013 jsme jej zakončili úspěchem,“ uvedl pro agenturu PAP šéf projektu Tadeusz Trziska.

Krmivo z mořských řas

Slípky snášející dokonalá vejce dlouhodobě krmili speciální potravou připravenou z hnědých mořských řas. „Navíc jsme jim museli vytvořit odpovídající prostředí a přesně dodržovat vypracované postupy. I nejmenší chyba by se totiž odrazila na kvalitě vajec, která by na výrobu léčebných preparátů už nebyla vhodná,“ zdůraznil Trziska.

Slepičí vejce nové generace v porovnání s klasickými jsou obohacená o bioaktivní substance včetně omega-3 mastných kyselin a podle vratislavských vědců mají výjimečný léčebný i podpůrný účinek na fungování mozku, srdce i krevního oběhu. Lze jimi úspěšně léčit také vysoký tlak, sklerózu, Alzheimerovu nemoc, osteoporózu, deprese nebo kožní onemocnění.

Preparáty, které zároveň testovala vratislavská Lékařská univerzita, budou od konce letošního dubna vyráběny na speciálních linkách Technologického parku ve Vratislavi.