Hlavní obsah

Hubbleův teleskop odhalil tisíce galaxií vzdálených miliardy světelných let

Mys Canaveral

Z více než dvou tisíc snímků, které pořídil Hubbleův teleskop za posledních deset let, sestavili astronomové vylepšenou mapu nejvzdálenějších částí vesmíru. Výsledný snímek nazvaný eXtrémně hluboké pole (eXtreme Deep Field, XDF) odhaluje tisíce galaxií vzdálených miliardy světelných let od Země.

BEZ KOMENTÁŘE: Hubbleův teleskop poskytl nejhlubší pohled do vesmíru

 
Článek

"XFD je snímek nejhlubšího vesmíru, kterou máme. Umožňuje nám jít při jeho zkoumání zpátky v čase dále, než kdy předtím," uvedl v prohlášení astronom Garth Illingworth z Kalifornské univerzity v Santa Cruz.

Až doposud se za nejpodrobnější pohled do hlubokého vesmíru považovalo Hubbleovo ultra hluboké pole (HUDF), které bylo sestaveno ze snímků pořízených mezi lety 2003 a 2004. XDF je jeho pokračováním a zobrazuje dalších 5500 galaxií.

Detailnější záběry bylo možné s Hubbleovým teleskopem pořídit díky hlavnímu objektivu ACS a kombinované širokoúhlé kameře WFC3. Ta je schopná pozorovat okolí nejen v klasickém viditelném spektru světla, ale i v infračervených a ultrafialových vlnových délkách.

Foto: Profimedia.cz

Hubbleův teleskop

Hubbleův dalekohled se ke sledování této vzdálené oblasti za poslední desetiletí vrátil více než 50krát, kdy podle Reuters provedl dva milióny sekund expozičního času. Vůbec nejvzdálenějším objektem, který zpozoroval, byla galaxie vzdálená od Země 13,2 miliardy světelných let. Odborníci ji zachytili v podobě, kdy vesmíru bylo jen 500 miliónů let. Stáří kosmu vědci odhadují na 13,7 miliardy let.

Hubbleův vesmírný dalekohled na oběžnou dráhu kolem Země vynesl v roce 1990 americký raketoplán Discovery. Snímky pořízené tímto zařízením nejsou ovlivněny zemskou atmosférou, výsledkem jsou tak velmi ostré fotografie vesmírných těles. Od svého vypuštění se stal jedním z nejdůležitějších dalekohledů v historii astronomie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám