Hlavní obsah

Unikátní stan z Brna pro lidi zasažené katastrofou prověří NASA

– Brno
Právo, tr

Nouzový stan pro lidi zasažené živelními katastrofami vyzkoušeli v těchto dnech na Vysokém učení technickém v Brně a ještě tento týden jej odešlou k testům na Floridu, kde ho prověří i americká NASA. Podobné nafukovací moduly by totiž mohly v budoucnu sloužit také jako součást základen na Měsíci či Marsu.

Foto: Jan Trojan, Právo

Stan z Brna prověří experti NASA.

Článek

Právu to ve středu potvrdil jeden z autorů prototypu Vratislav Šálený. Autoři stanu dostali požadavky od vesmírného architekta Ondreje Douleho, jenž působí na International Space University. Výrobek, odborně označovaný jako habitat pro extrémní prostředí, bude provozován na Floridě v rámci programu tamního Technologického institutu a Kennedyho vesmírného střediska.

Nic podobného zatím na světě nikdo nezkonstruoval, ostatně v Brně zhotovili jen prototyp. Je vysoký tři metry na půdorysu 4,5 x 3,8 metru. Měl by vydržet rychlost větru při orkánu – kolem 200 kilometrů za hodinu.

Ačkoli nafukovací moduly tohoto typu by měly být součástí základen při osidlování planet, prvotní určení zůstane na Zemi. „Použije se při živelních katastrofách i v blízkosti hor, kde působí vítr typu bóra či fén. Příkladem je větrná pohroma ve Vysokých Tatrách v roce 2004,“ připomněl Šálený.

Samorozkládací konstrukce bude shazována z vrtulníku. Do země se zabodne kovová tyč, kolem které bude mnohostěnný stan obalen, potom se nafoukne vzduchem z tlakové lahve. Vznikne komfortní základna pro dvě osoby.

Vývoj vedli odborníci ze Sobriety. Kromě Douleho se podíleli další experti na kosmos a extrémní prostředí. O tom, kdo by mohl stan vyrábět, není ještě rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám