Hlavní obsah

Na Mléčnou dráhu se řítí galaxie ze souhvězdí Andromedy, odhalil teleskop

Astronomové s pomocí dat z Hubbleova teleskopu zachytili a vyhodnotili pohyby v mlhovině M31 v souhvězdí Andromedy a konstatovali, že srážka této galaxie s naší Mléčnou dráhou je nevyhnutelná. Dojde k ní přibližně za čtyři miliardy let, kdy se obě galaxie spojí v jeden útvar. Sluneční soustava by tuto kolizi měla přežít, bude však odmrštěna dál od jádra galaxie.

BEZ KOMENTÁŘE: Mléčná dráha se srazí s Andromedou

 
Článek

Mléčná dráha a sousední velká mlhovina M31 v souhvězdí Andromedy jsou k sobě přitahovány vzájemnou gravitací. Až se za čtyři miliardy let prolnou a za další dvě miliardy let vytvoří jeden celek, nebude při tom podle předpokladu vědců docházet ke srážkám jednotlivých hvězd. Ty jsou od sebe natolik vzdálené, že se budou míjet. Změní se ale jejich pozice, což postihne pravděpodobně i Slunce a planety obíhající kolem něj.

Pokud za čtyři miliardy let budou ještě na Zemi lidé, měli by sledovat noční oblohu, protože podívaná to bude úchvatná, tvrdí s trochou nadsázky vědci. Na druhou stranu, pokud by lidská rasa přežila tak dlouho, měla by v té době jiné starosti, protože rozpínající se Slunce v té době udělá ze Země vyprahlý uhel.

Foto: Profimedia.cz

Souhvězdí Andromedy

Mlhovina M31 je v současnosti vzdálená od Slunce 2,5 miliónu světelných let. Obě galaxie se k sobě ale řítí rychlostí 400 tisíc kilometrů za hodinu.

Je možné, že se ke kolizi přidá také menší sousední galaxie M33 ze souhvězdí Trojúhelníku. K Mléčné dráze se může dokonce přiblížit ještě dřív, než větší galaxie z Andromedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám