Hlavní obsah

V Británii pěstují náhradní lidské orgány, brzy transplantují umělý nos

– Londýn

Britští vědci oznámili, že se jim podařilo vypěstovat nos, který by se mohl používat při transplantacích. Pacient by se ho mohl dočkat ještě letos. Orgán je vypěstován z buněk příjemce ve speciálním polymerovém skeletu, jenž mu dá požadovaný tvar.

V britské laboratoři pěstují z kmenových buněk lidské orgány

 
Článek

Lékařský tým vedený profesorem Alexanderem Seifalianem z oddělení Nanotechnologie a regenerativní medicíny na Londýnské univerzitě se zaměřuje na získávání náhrad orgánů z buněk těla příjemce.

"Toto je nos, který se pěstuje pro pacienta. Je první na světě. Nikdo dosud nevytvořil nos,“ řekl profesor listu Daily Mail.

Nos však nebude ihned transplantován na obličej. Místo toho bude voperován pod kůži na paži. Po čtyřech týdnech, kdy se vytvoří kůže a tepny, může být přenesen na správné místo.

Pomohl speciální polymer

Cesta k výsledku však byla dlouhá a obtížná. "I jiné lékařské skupiny už zkoušely vytvořit nos, ale tkáň nedržela tvar. Náš ale drží pohromadě," řekl Adelola Oseni, jeden z lékařů, který se výzkumem zabýval. Důvodem je prý využití speciálního polymeru, který drží nos pohromadě. Má tvar orgánu a tkáň ho postupně vyplňuje.

"V nanomateriálu jsou tisíce malých otvorů. Tkáň do nich prorůstá," vysvětlil profesor Seifalian recept na úspěch. Jedno výrobní tajemství si však jeho tým pečlivě hlídá - složení onoho polymeru, vzdáleně připomínajícího latex.

Podobnou technologii už tým profesora Seifaliana použil u prvního syntetického orgánu, jímž byla dýchací trubice. "Umělou" tracheu dostal 36letý Eritrejec s rakovinou hrtanu, která se rychle šířila do plic. [celá zpráva]

Seifalian však zároveň brzdí bezbřehé nadšení. "Tyto implantáty musejí být klinicky testovány na větším množství pacientů," tvrdí profesor.

Pěstování orgánů tvarovaných pomocí polymeru navíc nevzbuzuje takové protesty, jako jejích získávání z kmenových buněk. Ty mají tu výhodu, že se z nich může vytvořit jakákoli buňka. Dospělé buňky už mohou "donekonečna" replikovat jen samy sebe, z epitelové bude vždy epitelová, ze svalové jen svalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám