Hlavní obsah

Padá na nás nebe kvůli oteplování, zjistili vědci

Novinky, pst

S trochou nadsázky uvedli svá nová měření procesů v atmosféře novozélandští vědci tvrzením, že na nás globálně padá nebe. Hned ale upřesnili, že na celém světě mezi lety 2000 a 2010 vypozorovali klesání hladiny oblačnosti. Domnívají se, že jev stimuluje globální oteplování.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Studie klimatologů z Aucklandu vychází ze srovnávacích měření pořízených s pomocí satelitu Terra, který vypustila NASA v roce 1999. Za deset let podle nich klesla hladina oblačnosti v globálním průměru o 30 až 40 metrů. Jde nejspíš o součást ochlazovacího mechanismu, který v atmosféře vyvažuje stoupání teplot v rámci globálního oteplování. Oblačnosti tak údajně ubývá ve vyšších výškách.

Mraky vznikají ve výšce od 500 metrů do 13 kilometrů ze vzdušné vlhkosti.

„Je to poprvé, co se nám podařilo přesně změřit změny ve výšce oblak, ačkoli v poměrně krátkém období, abychom mohli dělat definitivní závěry. Nicméně je to jasný náznak, že se tam děje něco zajímavého,“ cituje server Universetoday.com vedoucího výzkumu, profesora Rogera Daviese.

Pokles hladiny oblačnosti podle vědců zvyšuje propustnost pro vyzařování tepla do vesmíru. Zřejmá souvislost s globálním oteplováním se podle vědců nabízí, nicméně sami přiznávají, že neznají přesný mechanismus a příčinu pozorované změny.

Naděje pro zpřesnění klimatických modelů

Výška oblačnosti je jen jeden z parametrů, který ovlivňuje klima, a až doteď s ním vědci příliš nepracovali, protože nebyl dlouhodobě měřen. Tím to byl také jeden z parametrů, který ovlivňoval značnou nepřesnost globálních modelů, kterými někteří odborníci podpírali dlouhodobé, často i katastrofické předpovědi o vývoji pozemského klimatu.

„Nevíme, jakou roli mraky sehrávají a jak je máme zapojit do modelů, když určujeme budoucnost klimatu,“ přiznává Davies a dodává: „Modelování výšky mraků je extrémně složité, a proto nebylo součástí klimatických modelů budoucnosti. Nám se poprvé podařilo měřit oblačnost v globálním měřítku a nyní jen máme úkol tato měření zakomponovat do klimatických modelů a ověřit, nakolik je to změní.“

Údaje naměřené družicí Terra ukázaly výkyvy v oblačnosti ve spojení s tichomořskými klimatickými jevy El Niño a La Niña, ale celkově se projevil setrvalý trend poklesu hladiny oblačnosti.

“Pokud se výška mraků v příštích deseti letech opět zvýší, mohli bychom zjistit, že mraky nezpomalují změnu klimatu, ale pokud budou dál klesat, bude to jasné,“ uzavírá Davies.

Reklama

Výběr článků

Načítám