Hlavní obsah

Sny si brzy budete moci nahrát jako film, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si ze svých snů pamatuje jen útržky, to by se ale mohlo změnit. Vědci předpovídají, že bychom brzy mohli využívat počítače k tomu, abychom zjistili, co se nám v noci zdálo a mohli si své sny ráno pustit za záznamu. Informoval o tom server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Psychiatři z Institutu Maxe Plancka v Mnichově už prokázali, že skenery mozku dokážou nahlédnout do snů takzvaných lucidních snílků - lidí, kteří své sny dokážou kontrolovat. Takoví lidé mají schopnost si při snění uvědomit, že sní, a mohou své sny ovlivňovat. Jde vlastně o jakési probuzení ve spánku.

Stejná mozková aktivita v reálu i ve snu

Podle posledních výzkumů lze aplikovat skenování mozku bdělých lidí i na spící a snící. Vědci totiž dokázali, že když lucidní snílci provádějí v reálu nějakou činnost a pak se jim o téže činnosti zdá, vypadají skeny jejich mozku stejně.

Výzkum, publikovaný v Current Biology, by mohl využít nedávno objevenou rekonstrukční technologii a vytvořit pohyblivé obrázky lidských snů.

Lucidní snílci se dohodli s vědci, že budou hýbat očima a rukama ze strany na stranu, aby vědcům ukázali moment, kdy začnou kontrolovat své sny a začnou snít o svírající se ruce.

Vědci monitorovali snílky pomocí zobrazení magnetické rezonance i infračervené spektroskopie, aby zobrazili horká a studená místa v mozku, z čehož dostali obrázek mozkové aktivity.

Snící lidé sice ve spaní nesvírali ruku v pěst. Když ale snili o svírání ruky v pěst, skeny mozku ukázaly stejnou mozkovou aktivitu, jako když ruku svírají v bdělém stavu.

Vědci z Planckova institutu zrekonstruovali zatím jen dva sny, pokusy jsou podle nich extrémně obtížné. "Účastníci musí usnout na skeneru, dosáhnout REM fáze spánku a snít pokaždé tentýž sen," vysvětlil Michael Czisch, který je ohledně technologie velmi optimistický. "Je to první důkaz toho, že lze využít zobrazení mozku k tomu, aby se daly číst lidské sny," dodal.

Rekonstrukční technologie umí znázornit vnitřní obraz

Letos už rozluštili vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley mozkovou aktivitu díky měření průtoku krve vizuálním kortexem v mozku a s pomocí toho vytvořili obraz toho, na co dotyčný myslel.

Informace převedli vědci na obrazové vzory poté, co dobrovolníky "nakrmili" množstvím videoklipů z počítače. To jim mělo umožnit nahlédnout na film v mysli zkoumaného. Vědci nakonec dokázali, že jejich technologie dokáže rozpoznat a zrekonstruovat filmové klipy, které viděli dobrovolnící těsně předtím, než byli skenováni.

"Je to významný krok směrem k rekonstrukci vnitřních obrazů," komentoval to profesor Jack Gallant, neurolog z výzkumného týmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám