Hlavní obsah

Nejlepší české hlavičky milují chemii a vědecké bádání

Právo, Miroslav Homola

Celkem šedesát prací studentů středních a žáků základních škol hodnotila odborná porota v letošním již pátém ročníku soutěže České hlavičky, která vznikla za podpory Jihomoravského kraje jako mladší sestra klání dospělých vědců s názvem Česká hlava.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Elišku Zlámalovou (18), studentku oktávy pražského gymnázia Nad štolou, porota ocenila za práci Vývoj metody pro monitorování molekulární podstaty vzniku závislosti na drogách.

Eliška pracovala na metodice, která je schopna monitorovat mozkové funkce ještě nenarozeného plodu, který se však kvůli matce narkomance už stává závislým na drogách, konkrétně pervitinu. Hodnotitelé její metodu označili za originální.

„Vždycky mě zajímala biologie a chemie a spojení těchto dvou věd. Proto jsem si vybrala téma medicinské diagnostiky. Tam jsem si vybírala z několika již daných témat, na kterých pracovali již odborníci z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze, 3. Lékařské fakulty UK a Pražského psychiatrického centra. Výzkum probíhal s experimentálními zvířaty a budeme v něm pokračovat,“ uvedla Eliška.

Cena i za chemickou analýzu odrůd meruněk

S originálním výzkumem oslovil porotu i sedmnáctiletý student Gymnázia v Brně-Řečkovicích Petr Pokora.

Jeho oceněná práce, za niž získal 3. místo ve své kategorii, nese název Výběr nejzdravějšího hybridu meruňky. Petr kvůli ní provedl chemickou analýzu 243 odrůd meruněk.

Dalšími oceněnými jsou Jan Šťourač z gymnázia Brno-Řečkovice, Hana Sedláčková z gymnázia v Hodoníně a nejmladším oceněným je žák sedmé třídy Martin Kloz z Pardubic.

Reklama

Výběr článků

Načítám