Hlavní obsah

Jsme rodinné stříbro, radují se skláři v Kamenickém Šenově

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamenický Šenov

Velkou úlevu a nadšení odborné veřejnosti vyvolalo úterní prohlášení ministra školství Josefa Dobeše o nabídce převzetí Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, nejstarší školy svého druhu na světě.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to nejlepší řešení. Kdyby škola zůstala pod vedením kraje, pokusy o její likvidaci by asi trvaly,“ myslí si bývalý ředitel školy František Janák, který dlouhodobě bojoval proti plánovanému uzavření školy a vedení Libereckého kraje ho na konci minulého roku odvolalo z funkce ředitele.

Janák je přesvědčen, že převzetím školy pod křídla ministerstva skončí období nejistoty, a zvýší se tak i počty nových studentů. Stejně jako řadu dalších ho potěšilo zařazení sklářské školy mezi „rodinné české stříbro“.

„Jsme samozřejmě rádi a věříme, že škola bude fungovat. Zajímají nás ale formální záležitosti. Jak bude probíhat přechod školy na nového zřizovatele. To je potřeba co nejrychleji dořešit,“ řekl starosta František Kučera (nez.).

Vedení kraje by bezplatnému převodu školy pod ministerstvo školství bránit nemělo, hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) tuto myšlenku jednoznačně podpořil už v lednu, kdy Dobeš poprvé přišel s nápadem převzetí školy.

Jaromír Dvořák (TOP 09), starosta Nového Boru, kde sídlí sklářská škola, kam se podle původního plánu Libereckého kraje měli kamenickošenovští studenti přestěhovat, příliš nadšen z rozhodnutí ministra není. „Mohu se radovat, že stát chce zachovat tradiční obor, ale považuji to za nesystémové,“ prohlásil Dvořák.

U sklářských odborníků a absolventů šenovské školy, kteří ji podporovali v boji proti uzavření, vyvolala zpráva o nabídce převzetí školy od 1. září naopak velkou radost.

„Je vidět, že zdravý rozum zůstal zachován,“ reagovala jedna z největších osobností českého sklářství René Roubíček, který školu v Kamenickém Šenově školu vedl po roce 1945.

„Šenovská škola sehrála velkou roli v nástupu českého moderního skla v šedesátých letech. Je dobře, že bude moci ovlivňovat vývoj i nadále,“ připomněl 89letý Roubíček, který mimo jiné vytvořil podobu přelomové československé expozice na EXPO 58 v Bruselu.

„Můžeme být pyšní na naši úroveň výtvarného školství. Nikde na světě takové školy neexistují. Bohužel u nás si to lidé neuvědomují,“ poznamenala úspěšná mladá sklářská výtvarnice Jitka Skuhravá, která v Kamenickém Šenově vystudovala obor rytí skla. Její návrhy se nyní realizují po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám