Hlavní obsah

Velké sluneční erupce potrvají do příštího týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné sluneční erupce, které byly zaznamenány tento týden, pokračují i přes víkend a potrvají až do příštího týdne. Informoval o tom list Examiner. V těchto dnech je tak velká šance spatřit na severním obzoru polární záři.

Foto: Profimedia.cz

Záběr Slunce z 15. února. Jasný bod uprostřed je skvrna s číslem 1158, kde dochází k silným erupcím.

Článek

Sluneční erupce, při nichž Slunce vysílá částice, byly nejsilnější za poslední čtyři roky. Aktivita Slunce ale neustává a bude dál vysílat částice. Činnost je tak silná, že je možné polární záři vidět i v oblastech, kde normálně nebývá ke spatření, jako třeba v Clevelandu na 41. rovnoběžce.

Sledování polární záře naopak komplikuje měsíc v úplňku a samozřejmě i zatažená obloha.

Michael Narlock z Cranbrookova vědeckého institutu v Bloomfieldských horách uvedl v pátek pro server DetNews: „Bude-li jasno, je velká šance záři vidět. U polární záře ale platí, že ji nelze předpovídat. Můžete doufat."

Narlock současně upozornil: „Může to narušit televizní a rozhlasové vysílání, nebo způsobit výpadky v elektrické síti a poškodit i satelity.“

Podle astronomů je šance, že při jasné noční obloze by část severní polární záře mohla být viditelná i v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám