Hlavní obsah

Rok 2010 byl ve světě nejteplejší od roku 1880

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rok 2010 byl podle amerických vědců nejteplejším od roku 1880, tedy od doby, kdy se s měřením začalo. Podle Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) byla teplota povrchu a oceánu loni o 0,62 stupně Celsia nad průměrem 20. století. Stejně teplý rok byl ale v roce 2005, rekord se tak vyrovnal.

Článek

Je to už 34. rok v řadě, kdy jsou teploty nad průměrem těch, co byly ve 20. století.

Teplota zemského povrchu byla vyšší o jeden stupeň, teplota oceánů o 0,49 stupně.

Zpráva upozorňuje, že rok byl také nadprůměrně vlhký, množství srážek se ale logicky lišilo místo od místa.

Zatímco hurikánová sezóna v Tichém oceáně zaznamenala nezvykle malé bouří, vědci celkem napočítali sedm bouří a tři hurikány, sezóna hurikánů v Atlantiku byla naopak nezvykle silná. V atmosféře vzniklo 19 bouří a 12 hurikánů.

Dramatický dopad na počasí měl klimatický jev El Niňo, který významné ovlivňuje meziroční změny počasí v Tichém oceáně. Souvisí se slábnutím studeného peruánského proudu, což ovlivňuje počasí v Pacifiku. Jev měl podle vědců největší vliv na počasí v červenci. Odvozený jev La Niňa napáchal velké škody v listopadu.

Vědci z NOAA zmínili i extrémní dvouměsíční letní vedra v Rusku a následné deště a záplavy v Pákistánu.

V České republice byl letos poměrně teplý červenec, nezvykle studený byl naopak prosinec. Průměrná teplota byla -2,8 stupně. Meteorologové dokonce změřili, že na některých měřených místech byl měsíc nejchladnější od roku 1969. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám