Hlavní obsah

Oči Mony Lisy skrývaly písmena a čísla

Novinky, pst

Realita někdy dohání fikci - v nejznámějším obrazu mistra Leonarda da Vinciho objevili italští historici malá písmena a čísla, což ocení nejen milovníci románu Šifra mistra Leonarda. Kód, který tam zanechal nejspíš sám autor, se skrýval přímo v zornících Mony Lisy.

Foto: Profimedia.cz

Mona Lisa

Článek

Obraz ženy s tajuplným úsměvem je sám už dlouhá léta předmětem řady spekulací a dohadů. Mimo jiné, zda byla předlohou opravdová žena, nebo zda jde o autoportrét transformovaný do ženské podoby.

Nové detailní nazvětšování pomohlo italským odborníkům podle serveru dailymail.co.uk odhalit opravdový da Vinciho kód. Nicméně jeho obsahem nebude nějaké převratné sdělení jako v bestselleru Dana Browna.

Foto: Archiv, Právo

Da Vinciho autoportrét

V jednom oku je napsáno LV, což budou nejspíš iniciály autora, ve druhém jde o písmena CE nebo CB a v obloucích obočí se skrývá dvojice 72 nebo jde o L2. Co by tyto zkratky mohly znamenat, se neví.

Silvano Vinceti, prezident Italského národního výboru pro světové dědictví, potvrdil, že nejde o nějakou chybu, ale podle všeho záměr autora. Zvědavci i historici z celého světa tak nyní zřejmě podrobí důkladnému nazvětšování i další díla mistra Leonarda v touze odhalit nějaké další tajemství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám