Hlavní obsah

Čelisti nejsou jedinou smrtící zbraní žraloků, přidaly se bakterie

Novinky, pst

Do smrtícího arzenálu žraloků kromě řad ostrých zubů a schopnosti ucítit na dálku krev přibyla další potenciální zbraň: lékům odolné bakterie. Podle nového výzkumu zveřejněného v Journal of Zoo and Wildlife Medicine jsou žraloci od břehů amerického státu Massachussetts po vody omývající Belize přenašeči nebezpečných variací bakterií Staphylococcus a E. coli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vědci přitom upozorňují, že žraloci nejsou jediní, a lékům odolné bakterie se objevují i u dalších živočišných druhů na souši i na moři.

„Skutečnost, že jsme odhalili lékům odolné bakterie u jedinců bez ohledu na vzdálenost od pobřeží a možnost interakce s lidmi, je zvláště varovná,“ uvedl spoluautor studie Jason Blackburn z Florida Atlantic University. "Tyto bakterie se mohou stát patogenními,“ dodal Blackburn. To znamená, že se mohou stát zdrojem infekčních chorob nebezpečných i pro člověka.

Jak se takové bakterie do žraloků dostaly?

Staphylococcus a E. coli spolu s dalšími 141 druhy lékům odolnými bakteriemi byly zjištěny u tuctu druhů žraloků a dalších ryb. Tyto bakterie jsou odolné nejen vůči přírodním antibiotikům, jako je penicilín, ale i vůči syntetickým lékům, jako je ciprofloxacin a doxycycline. A to vědce překvapilo, protože není vůbec jasné, jak si bakterie u žraloků daleko na moři mohly vypěstovat odolnost vůči syntetickým antibiotikům.

Blackburn soudí, že do oceánu se musely dostat buď samotné léky, anebo se rezistentní bakterie od lidí přenesly na kolonie ryb, které lidé chovají, a žraloci se jimi živí. V chovech ryb, kde nepanují zrovna ideální podmínky, se do moře antibiotika často pumpují do vody, aby se chovy preventivně chránily před infekcemi.

Zatím nebyl hlášen žádný případ přenosu infekce lékům odolné bakterie při útoku žraloka na člověka. Také žralokům zatím tyto bakterie nepůsobí potíže, nicméně odborníci varují, že celkový trend je znepokojivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám