Hlavní obsah

Dětské tábory prověřují i úředníci z ministerstva školství, kvůli dotacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě hygieniků kontrolují dětské tábory také úředníci ministerstva školství (MŠMT). Prověrka může přijet na ty tábory a kempy, jejichž pořadatelé pobírají od ministerstva dotaci. Podle Evy Hampejsové z odboru pro mládež MŠMT zkontrolují za prázdniny asi padesátku táborů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tednto týden například objeli úředníci tábory v Malé Hraštici u Příbrami, v Nepomuku a také ve východních Čechách. V Hraštici narazila ministerská delegace jen na vedoucího tábora a službu připravující snídani, první rozespalé obličeje dětí začaly ze stanů vykukovat až kolem osmé ranní. V podsadových stanech zde tráví čtrnáctidenní prázdninový pobyt 26 dětí ve věku kolem devíti let, většina je přitom stálými členy oddílu Hecíři při mládežnickém spolku Duha.

Kontroluje se kvalifikace vedoucích, program, strava i likvidace odpadů

Úřednice prověřují třeba kvalifikaci vedoucích, programové zaměření tábora, ptají se také na stravu, pitný režim nebo jak se na táboře likviduje odpad. Kromě toho se s vedoucími pobaví o tom, jestli se na táboře neobjevila šikana nebo zda nenachytali děti s cigaretami.

"Neexistuje zákon na uspořádání tábora," upozornila Hampejsová s tím, že organizátoři sice musí dodržovat hygienické a bezpečnostní normy, ale komerční provozovatelé táborů často nevědí, co mají kde hlásit, nebo jaká jsou nezbytná školení.

Spolkům pracujícím s dětmi, třeba Pionýr nebo Junák, dává ministerstvo peníze na celoroční činnost, například právě spolek Duha s 5000 členy dostává kolem šesti až sedmi miliónů korun. "Je na nich, kolik z té částky použijí na pravidelnou činnost a kolik dají na tábory," uvedla Hampejsová.

Celoročně podporované spolky by mohla pochybení stát dotaci 

Pokud by zjistila velká pochybení při organizaci tábora, nemusely by prý spolky dostat v dalších letech dotaci. Závažné prohřešky se však prý většinou neobjevují, pokud ano, řeší je spíš hygienici. Ti prověřují třeba zdravotní dokumentaci, počet sprch na počet dětí nebo uskladňování potravin. Ze zákona je totiž například zakázáno uchovávat již uvařená jídla z oběda pro pozdější konzumaci, například k večeři.

S jídlem ale podle vedoucího tábora v Hraštici Martina Valenta problém nemají, děti dostávají najíst pětkrát denně a často jim ještě připravují druhou večeři. V rámci celotáborové hry s názvem Cesta kolem světa za 80 dní navíc malým táborníkům připravují jídla podle státu, ve kterém se zrovna při hře "nacházejí", takže už pekli třeba egyptskou baklavu nebo objednávali italskou pizzu.

Viditelně spokojené jsou i děti. "Máme noční hlídky, chodí se kolem stanu a hlídá se, jestli tu někdo není, a kdyby tu někdo byl, tak se vzbudí nějaký vedoucí, nebo se zapíská na píšťalku. Jednou tu byl vlčák," hlásily nadšeně děti.

Tradiční tábory o děti nepřišly ani kvůli krizi

Ačkoliv podle některých pořadatelů táborů letos kvůli krizi poptávka po táborech mírně klesla, tradiční tábory pořádané leckde i desítky let na stejném místě se nezájmu bát nemusí. Kromě klasických táborů v přírodě s koupáním a opékáním buřtů mohou rodiče vybrat také třeba tábory zaměřené na výtvarnou výchovu, výuku angličtiny nebo tábory stylizované do dětmi oblíbených počítačových her.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám