Hlavní obsah

Na sokolovské střední škole se budou vyučovat solární technologie

– Sokolov

Solární škola vznikne postupně na Integrované střední škole technické a ekonomické v Sokolově. Střední škola, jejímž zřizovatelem je kraj, získala dotaci na vybavení učebny, která bude základem pro vznik učebního oboru zaměřeného na ekologické technologie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Škola dostala dotaci z přeshraničního programu Cíl 3, za peníze se vybaví výukové středisko, které pak bude sloužit i pro výuku žáků partnerské školy v Německu," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil. Předběžně by náklady na vybavení učebny pro fotovoltaiku, fototermiku a tepelná čerpadla měly dosáhnout 6,3 miliónu korun.

"Bez ohledu na to, jaká bude v budoucnu podpora solárních elektráren, jde o obory, které se budou dále rozvíjet a bude potřeba mít odborníky, kteří budou schopni s nimi pracovat," řekl Navrátil.

Vyučovat může pět certifikovaných odborníků

Sokolovská střední škola se na solární technologie zaměřuje dlouhodobě. Disponuje pěti pracovníky, kteří prošli certifikovaným kurzem Solarteur a jsou schopni dále předávat své znalosti a zkušenosti českým i zahraničním studentům.

Úprava prostor a pořízení modelů je předpokladem pro získání certifikace Solarteur. Ta škole umožní poskytovat vzdělání v oboru Montáž a instalace vybavení pro získávání energie z obnovitelných zdrojů. Obor by na škole mohl vzniknout od školního roku 2011/2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám