Hlavní obsah

Tři milióny kilometrů dlouhá kometa se ponořila do Slunce

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornským astronomům se podařil jedinečný úlovek. Sledovali a natočili kometu, která se zabořila do Slunce neobvykle hluboko, než se ve stotisícistupňovém žáru zcela rozplynula.

Článek

„Podle nás je to první sledování v trojrozměrném prostoru tak hluboko do sluneční korony,“ uvedla výzkumnice Claire Raftery z univerzity v Berkeley, citovaná serverem Register.com. Společně s kolegy se domnívá, že kometa patřila do rodiny Kreutzových komet, ale vlivem působení Jupitera se v roce 2004 oddělila a změnila svou dráhu.

Záznam letu komety byl dobře viditelný i díky tomu, že se její ocas v blízkosti slunce roztáhl na tři milióny kilometrů. Přiblížení a zanoření do korony, až po rozplynutí sledovali astronomové pomocí STEREO, což je pár družic, které krouží kolem slunce - jedna před Zemí a druhá za ní.

STEREO společně s analýzou údajů na observatoři Mauna Loa na Havaji umožnilo vědcům určit přesně nejen dráhu komety, ale i místo, kam dopadne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám