Hlavní obsah

Na projekt Biocev ve Vestci bude méně peněz, než se čekalo

Praha

Na vybudování Biotechnologického a biomedicínského centra (Biocev) ve Vestci u Prahy bude méně peněz, než se čekalo. Vědecký koordinátor projektu Václav Pačes včera novinářům řekl, že z EU nebude možné získat předpokládaných 3,25 miliardy korun na postavení celého komplexu. Projekt se tak zřejmě bude muset upravit. Pačes ale věří tomu, že nebude zrušen žádný z pěti vědeckých programů.

Článek

"Samozřejmě se budeme snažit, aby ty škrty byly co nejmenší," uvedl. O kolik bude dotace snížena, zatím není známo. Podle Pačese to může být deset, možná 15 procent. "Máme samozřejmě plán, jak ty peníze ušetřit," dodal. Pačes přitom loni na podzim řekl, že požadovaná dotace 3,25 miliardy korun je minimum.

Krácení postihne i další projekty

S krácením bruselských dotací už počítají i předkladatelé dalších projektů, postihne například unikátní laserové centrum v Dolních Břežanech u Prahy. Podle ředitele Fyzikálního ústavu Akademie věd Jana Řídkého by mělo jít o krácení zhruba na úrovni pěti procent. Původně se počítalo s částkou 6,9 miliardy korun.

Plánované výstavby center ve Vestci i v Dolních Břežanech už prošly mezinárodním hodnocením expertů, kdy byly posouzeny jako projekty, jež mají být financovány. Bude ale ještě třeba vyčkat na závěrečné hodnocení v Bruselu. Evropská komise by o financování projektů měla rozhodnout na konci letošního roku.

Biocev má vyrůst na pozemku o rozloze 24 000 metrů čtverečních. Podle plánů překladatele a partnerů projektu, na kterém se podílejí Univerzita Karlova a Akademie věd, by mělo být centrum uvedeno do provozu počátkem roku 2013 a v plném provozu by mělo být v roce 2015.

Centrum výzkumu, garance rozvoje moderních biotechnologií a biomedicíny

Biocev má být centrem výzkumu a garantovat rozvoj moderních biotechnologií a biomedicíny. Bude mít tři základní složky: výzkumnou a vývojovou, vzdělávací a uvádějící vědecké poznatky do praxe. Stane se součástí evropského výzkumného prostoru. Bude zaměstnávat 500 lidí a vychovávat 150 postgraduálních a magisterských studentů. Zpočátku by v něm měli pracovat na částečné úvazky renomovaní pracovníci pražských vědeckých pracovišť, ale počítá se především s náborem nových mladých vědců a s mezinárodními konkurzy na místa vedoucích pracovníků.

Laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech má vytvářet zcela nové generace sekundárních zdrojů produkovaných ultraintenzivními lasery. Nejvýkonnější laser světa (Extreme Light Infrastructure - ELI) má být využitelný při zkoumání buněk nebo terapii nádorů. Podle oficiálních webových stránek projektu by mělo být centrum poblíž Prahy postaveno a uvedeno do provozu v letech 2011 až 2015. Další dvě laserová centra mají vzniknout v Rumunsku a Maďarsku.

Čtěte také [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám