Hlavní obsah

Vědeckou anticenu bl.b získal bývalý Klausův mluvčí Hájek

Praha

Bývalý prezidentův mluvčí Petr Hájek a ministerstvo průmyslu a obchodu letos získali anticenu Bludný balvan, kterou uděluje Český klub skeptiků Sisyfos. Každoročně se rozdávají za údajný rozvoj iracionality, matení veřejnosti či "blátivé myšlení". Hájek získal cenu za popírání evoluční teorie, úřad zase za mnohamilionovou podporu podivnému vědeckému projektu. Bludné balvany, zkráceně Bl. b., se letos udělovaly už podvanácté.

Článek

"Nevím, jak vy, ale já z opice nepocházím," uvedl loni na semináři o darwinismu Hájek a přirovnal darwinismus k marxismu, čímž si u spolku Sisyfos vysloužil zlatý Bludný balvan. "Velmi si té ceny vážím, jsem rád, že jsem ji dostal právě za tento výrok," řekl Hájek, který soutěž označil za něco "vysoce hloupého". Předávání se stejně jako většina laureátů nezúčastnil.

Smích v pondělí ve zcela zaplněné posluchárně Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, kde se slavnostní udílení konalo, vyvolal popis zařízení na detekci osob za překážkou.

29 miliónů na vývoj trubky

Na vývoj tohoto přístroje složeného z plastové trubky a fonendoskopu přispělo ministerstvo průmyslu částkou 29 miliónů korun. Zástupci "bludného komitétu" proto tento objev označili za význačný objev v kvantové fyzice, takzvaný kvantový tunel.

Mezi další oceněné se dostala třeba finanční věštírna Sympatie, která nabízí horoskopy, psychotronické křišťály nebo kapky zaručující finanční úspěch.

Jediný z laureátů, který si přišel svůj bludný balvan osobně převzít, byl Václav Blažejovský, jenž podniká s léčebnými účinky pyramidy. Malá pyramida postavená v místnosti prý eliminuje škodlivé záření z televize nebo počítače, příznivý účinek prý mají pyramidy i na zvířata.

Sisyfos a anticena Bludný balvan

Český klub skeptiků Sisyfos je součástí světového skeptického hnutí, jež vzniklo v roce 1976 v USA z iniciativy desítek vědců a filozofů, kteří reagovali na vzestup iracionality ve společnosti. Český klub vznikl v roce 1995 z podnětu spisovatelky a novinářky Věry Noskové a astronoma Jiřího Grygara. Nyní má kolem 400 členů. Hlavním cílem klubu je vědecká analýza sporných a tzv. nadpřirozených jevů.

V minulosti získal cenu třeba švýcarský spisovatel a "záhadolog" Erich von Däniken, astrolog Antonín Baudyš nebo zpěvák Karel Gott. Pravidla klubu stanoví, že ocenění jednotlivci mají povinnost Bludný balvan výboru Sisyfa vrátit, pokud získají Nobelovu cenu. Výbor je poté vymaže z rejstříku laureátů.

Anticeny dostal i podnikatel s takzvaným Teslovým purpurovým štítem nebo autor jihočeského "Stonehenge".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám