Hlavní obsah

Planetka Pluto mění barvu, rudne. A rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trpasličí planeta Pluto, která byla před čtyřmi lety vyškrtnuta ze seznamu planet sluneční soustavy, mění až neuvěřitelně rychle barvu - rudne. Oznámila to americká vesmírná agentura (NASA).

Foto: NASA, Reuters

Snímky Pluta pořízené Hubbleovým teleskopem

Článek

Snímky pořízené Hubbleovým teleskopem prokázaly, že asi pětina planetky je rudější než dřív. Odborníci se domnívají, že to způsobují změny na ledovém povrchu plutoidu, který vstupuje do nové fáze oběhu, jenž trvá 248 let.

Na nových záběrech je patrné zesvětlení severu a ztmavení na jihu Pluta. Změny jsou podle NASA pravděpodobně důsledkem tání ledu na sluneční straně a jeho hromadění na jižním pólu.

Někteří experti ale podle stanice BBC nevycházejí z údivu. „Je to trochu překvapení vidět tyto změny dít se v takovém rozsahu a tak rychle. Je to bezprecedentní,“ řekl Marc Buie z amerického střediska Southwest Research Institute.

Pluto je malé, tmavé a zmrzlé vesmírné těleso. V průměru má jen něco málo přes 2300 kilometrů a povrchová teplota je -233 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám