Hlavní obsah

NASA představuje osobní vrtulolet Puffin

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektromobily ještě neovládly silnice, ale NASA už přemýšlí o dalším skoku v osobní přepravě. Nyní představuje osobní vrtulolet Puffin, který má rovněž elektrický pohon a je schopný kolmého startu a přistání.

Článek

Puffin (nazvaný podle papuchalka ploskozobého) je podle časopisu Popular Science něco jako osobní verze letounu V-22 Osprey, který využívají mariňáci, jen místo motorů se natáčí letoun celý a pilot při letu vlastně leží. Při přistání se ocas letadla rozloží na čtyři nohy, které stojícímu vrtuloletu poskytují potřebnou stabilitu a také měkké dosednutí na přistávací plochu.

Letoun je podle návrhu přes tři a půl metru vysoký a rozpětí má čtyři metry. Letadélko má dosahovat teoreticky úctyhodné rychlosti 240 až 480 km/h. I maximální výška, které by mohl Puffin teoreticky vystoupat je nemalá - 9 km.

Dolet malého Puffina bude závislý na bateriích, nicméně zatím NASA uvádí 80 kilometrů, což je asi vzdálenost, do které se vejde většina lidí během svého každodenního cestování. Ovšem odborníci předpovídají rychlé zvyšování účinnosti a výdrže baterií. Zatím má elektromotor dostat letadlo do vzduchu silou 60 koní.

Je ovšem jasné, že vzduch naplněný osobními vrtulolety by mohl být pěkně chaotický, řídit by to asi musela umělá inteligence s jasně vymezenými koridory. Na druhou stranu, by se notně mohly omezit zácpy na silnicích i sama potřeba rozšiřování silniční sítě. Ve vzduchu je místa mnohem víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám