Hlavní obsah

Obří dělo může do osmi let vystřelovat z moře náklad do vesmíru

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes kilometr dlouhé dělo má do osmi let vystřelovat náklad z mořských vln do vesmíru. Není to nápad bláznivého fanouška Julese Verna, ale docela vážně myšlený plán uznávaného amerického fyzika Johna Huntera z Národní laboratoře Lawrence Levermorea.

Článek

Je to vlastně podnikatelský záměr, protože vynesení jednoho kilogramu na oběžnou dráhu dnes stojí přibližně 2250 dolarů. Hunterovo dělo slibuje snížení nákladů na 112 dolarů za kilogram. Ovšem náklady jsou také kolosální a je otázkou, jestli bude někdo ochoten do takové projektu investovat více než půl miliardy dolarů.

Hunter už postavil devětkrát menší dělo kvůli testování nadzvukových motorů. Obří dělo má s pomocí expanze zahřátého vodíku půltunovému projektilu udělit rychlost kolem 21 000 kilometrů v hodině. Dělo bude mít záklopku a po odpálení projektilu se uzavře a vodík, který expandoval se zachytí a znovu zrecykluje pro další výstřel. Pro snadnější dosažení orbitálních výšek by dělo mělo být ponořeno do vln v rovníkové oblasti.

Hunter zatím bude testovat zmenšený, třímetrový prototyp, svého děla. Věří, že výhodnost celého projektu nakonec otevře cestu k financování celého projektu. Ovšem je otázkou, kdy bude potřeba vynést do vesmíru tolik materiálu, aby byl projekt děla dostatečně finančně lákavý. Dělo je použitelné pouze pro materiál, protože člověk by nevydržel přetížení 5000 G.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám