Hlavní obsah

Rusko chce misi k asteroidu, který se za 26 let přiblíží Zemi

Moskva

Ruští vesmírní vědci chtějí naplánovat misi, která by zabránila srážce země s planetkou v roce 2036. Asteroid Apophis, který se modré planetě přiblíží v letech 2029 a 2036, objevili vědci v roce 2004. Podle nich je ale málo pravděpodobné, že by hmota Zemi zasáhla.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šance, že by 350 metrů velký asteroid planetu zasáhl, je 1:250 000. Šéf ruské vesmírné agentury Anatolij Permitov řekl, že investice do mise není zbytečná. "Raději bychom měli zaplatit stovky miliónů dolarů a postavit systém, který neštěstí zabrání, než sedět a čekat, až to zabije tisíce lidí," řekl Perminov.

Doplnil, že od vědců slyšel, že by asteroid měl zemi zasáhnout v roce 2032. Nepamatuje si to prý ale přesně. Ke schůzce, která by měla případný projekt řešit, hodlá pozvat zástupce NASA a vesmírných agentur Evropy a Číny.

Britský Guardian přirovnal snahu Rusů k realizaci filmové vize Armagedonu. "Rusko se připravuje vyslat člověka tam, kde ještě nikdo vyjma Bruce Willise nebyl," napsal list.

Bývalý astronaut Russell Schweickart řekl, že je malá šance, že by asteroid zemi zasáhl. "Jsou jich ve vesmíru milióny, najdu vám klidně další." Odmítl, aby se na planetce  testovaly nové technologie, protože by to znamenalo vyšší riziko srážky, pokud by se pokus nepovedl.

NASA odhadla, že pokud by se Apophis se Zemí srazil, uvolnila by se energie 100 000 krát silnější než při výbuchu atomové pumy v Hirošimě. Byly by zničeny tisíce kilometrů čtverečních povrchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám