Hlavní obsah

Univerzita Karlova zabodovala kvalitou vědecké práce

Právo, Petr Kotek

Univerzita Karlova (UK) se umístila na 226. příčce mezinárodního žebříčku kvality vědecké práce, který každoročně vyhlašuje tajwanská rada Taiwan HE Evaluation and Accreditation Council.

Článek

Hodnocení Taiwan HE Evaluation and Accreditation Council je výjimečné tím, že sleduje vědecký výkon univerzity během roku, ale do celkového hodnocení zahrnuje i výstupy vědecké činnosti za posledních 11 předchozích let.

Žebříček je postaven na hodnocení vědecké práce prostřednictvím publikační činnosti a citací v prestižním odborném tisku. Konkrétně hodnotí zejména počet článků a počet citací za posledních 11 let, počet citací za poslední dva roky a počet článků za poslední rok. Kromě jiného používá tzv. h-index pro korekci nevýhodného postavení malých univerzit s malým počtem vědeckých pracovníků.

Zlepšení o 40 míst

„Umístění Univerzity Karlovy na 226. místě tedy představuje nejen vynikající výsledky za poslední rok, ale poukazuje také na stabilní kvalitu naší vědecké práce,” komentoval výsledky hodnocení rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Oproti hodnocení z předchozího roku se UK zlepšila o 40 míst.

Univerzita Karlova boduje v mezinárodních žebříčcích již řadu let a její umístění jsou rok od roku lepší. Aktuální hodnocení The THES přineslo Univerzitě Karlově 229. místo, univerzita bodovala i v Šanghajském žebříčku. V posledním hodnocení velkých univerzit od Centre for Science and Technology Studies (CWTS) z Leiden University se objevila na vynikajícím 71. místě v Evropě v hodnocení počtu vědeckých publikací v databázi WoS. Světové žebříčky tak jednohlasně řadí Univerzitu Karlovu mezi 1,3 procenta nejlepších univerzit na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám