Hlavní obsah

Co letos Češi najdou pod stromečkem? Většinou to, co si nepřejí

Novinky, Barbora Buřínská

I letos se sedm z deseti Čechů chystá svým blízkým nadělit pod stromeček nějakou kosmetiku. Přitom, jak vyplynulo z průzkumu společnosti Cetelem, si kosmetický dárek přeje jen každý desátý Čech. Podobné je to i s penězi, které chce darovat pětina Čechů a stojí o ně jen každý osmý Čech.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí lidé budou z některých dárků zklamaní.

Článek

Celé Vánoce hodlají Češi pořídit v průměru za 7700 korun, přičemž za dárky nejčastěji utratí do pěti tisíc korun, jídlo a vánoční výzdobu plánují pořídit v průměru za 2300 korun a vánoční stromek za pět set korun.

Peníze darují hlavně starší lidé

Mezi nejčastější dárky bude letos patřit tradičně kosmetika, obdarovat jí své blízké plánuje 71 procent lidí. Oblečení chce darovat polovina Čechů a knihy více než dvě pětiny z nich.

Velice často chtějí lidé svým blízkým nadělit parfém (39 procent). Každý pátý plánuje nakupovat vybavení do domácnosti či kutilské potřeby. Mezi oblíbené předměty k obdarování bude patřit také spodní prádlo, šperky a hodinky, kupovat svým blízkým je bude zhruba pětina lidí.

Pětina Čechů hodlá svým blízkým udělat radost finanční hotovostí. Platí přitom, že čím jsou lidé starší, tím častěji darují peníze k Vánocům. V plánu to má 14 procent lidí do 30 let věku, ale v případě lidí přes 45 let věku jde už o dvojnásobek.

O kosmetiku pod stromečkem lidé nestojí

Mnozí lidé budou z některých dárků zklamaní. Kosmetiku, která se bude pod stromečkem vyskytovat nejčastěji, si totiž přeje jen jeden z deseti Čechů. Podobné je to i s penězi, přeje si je pouze 13 procent lidí.

Mezi nejčastější přání patří oblečení, které si přeje pětina Čechů. Ačkoli o ně stojí hlavně ženy, je nejčastějším přáním i u mužů.

Necelá pětina lidí chce být obdarována knihami, parfém si přeje dostat každý šestý člověk. Radost udělá hlavně ženám, přeje si ho každá čtvrtá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám