Hlavní obsah

Češi si nakupování vánočních dárků užívají, vybírají je hlavně na internetu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos budou Češi vánoční dárky nejčastěji vybírat na internetu a ve velkých obchodních centrech. Nakupování dárků pod stromeček je baví, pouze zhruba jeden člověk ze sta žádné nekupuje. K obdarování blízkých mnozí Češi přistupují zodpovědně, na poslední chvíli nechává nákupy jen mizivé procento lidí. Výsledky přinesl říjnový průzkum GE Money Bank.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Vánoční nákupy mají Češi rádi, tři čtvrtiny z nich přiznaly, že je pořizování dárků baví,“ uvedla Milada Franek z GE Money Bank. „Silnou tradici Vánoc v Čechách dokazuje, že pouze 1,5 procenta respondentů uvedlo, že nic nenakupují,“ doplnila.

Češi řeší Vánoce s předstihem

Podle výsledku průzkumu se každý desátý Čech staví k vybírání dárků velmi zodpovědně a nakupuje je postupně během roku. Další třetina pak začíná s výběrem dva měsíce před Vánoci.

Téměř polovina Čechů se na pořizování pozorností pro své blízké chystá na začátku adventu. Pouze necelých osm procent lidí shání dárky teprve týden před Štědrým dnem.

Nakupování dárků na poslední chvíli je výjimkou, pouhé jedno procento dotazovaných je pořizuje až na Štědrý den nebo dokonce až po Vánocích.

Nejoblíbenější jsou internetové obchody

Lidé nejčastěji k nakupování dárků využívají internetové obchody, vybírají je zde více než dvě pětiny Čechů. Třetina lidí za jejich sháněním vyráží do obchodních center, osm procent dárky nakoupí ve specializovaných obchodech.

Ostatní oslovení pak nakupují hlavně v supermarketech nebo hypermarketech, na vánočních trzích či slevových portálech, někteří lidé dárky pro své blízké dokonce vyrábějí.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Nejvíce utratíme za dárky a jídlo

Češi se tradičně chystají o Vánocích utratit tisíce korun. Čtyři pětiny lidí zmínily, že nejvyšší položku ve vánočních útratách bude představovat nákup dárků, zbylá pětina lidí vydá nejvíc peněz za jídlo.

Dva lidé ze sta vloží peníze na charitativní účely nebo do cestování za rodinou.

Bezmála polovina Čechů bude investovat do Vánoc do pěti tisíc korun. Další dvě pětiny odhadují své výdaje na částku v rozmezí pět až deset tisíc korun. Každý osmý respondent plánuje utratit více než deset tisíc korun.

Anketa

Kde nejčastěji nakupujete vánoční dárky?
Na internetu
68,8 %
Ve velkých obchodních centrech
21,6 %
V supermarketech či hypermarketech
3,4 %
Na vánočních trzích
0,5 %
Ve slevových portálech
1,4 %
Jinde
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám