Hlavní obsah

Vánoční hity: Zapomeňte na Štědrej večer, Češi milují Last Christmas

Novinky, Stanislav Dvořák

Hudba je a vždy byla jednou z nejdůležitějších součástí Vánoc, televize a rádia nás v tomto období od rána do večera masírují hodinami vánočních hitů. Názory na to, který je ten největší, se mohou lišit podle národnosti i podle věku posluchačů.

Jaký je váš nejoblíbenější a nejneoblíbenější vánoční song? Video: Novinky

 
Článek

Koledy nebo staré české písničky jako Vánoce, Vánoce přicházejí by si asi leckdo ze starší generace tipnul jako nejoblíbenější vánoční songy v ČR. Jenže tomu tak není. V roce 2006 ukázala největší anketa na toto téma, v níž na Novinkách hlasovalo přes 17 000 lidí, že většina Čechů považuje za nejlepší britský popový hit Last Christmas od Wham, bývalé skupiny George Michaela. Získal přes 22 procent hlasů.

Tato písnička poprvé zazněla v roce 1984 a jen ve formě singlu se jí prodalo přes milión kopií, později vyšla na dalších CD. V mnoha zemích zaujala první místo v hitparádě. Ani druhé místo v anketě nepatří české písni. Lidé si zvolili Happy Xmas od Johna Lennona.

Naši západní a jižní sousedé obecně velmi milují Tichou noc (Stille Nacht), která u nás už dávno zdomácněla a v české anketě zaujala třetí místo. Mnoho lidí si neuvědomuje, že nejde ani o českou píseň, ani o lidovku. Pochází z Rakouska, v devatenáctém století ji napsali Franz X. Gruber a F. Josef Mohr.

Podobně notoricky známá je O Tannenbaum, písnička, která po generace slouží k pobavení školní mládeže v hodinách němčiny. Korunu tomu nasadil Milan Šteindler v komedii Vrať se do hrobu, který na nesouvisející otázku učitelky nesmyslně odpoví zpěvem oblíbeného Tannenbaumu neboli jedličky.

Vtipné je, že tento symbol Vánoc původně vůbec nebyl vánoční písní. Šlo o smutnou zamilovanou píseň od Augusta Zarnacka a zpívalo se v ní: O Mägdelein (Ó Magdičko).

Za velkou louží

V Americe mají tisíce vánočních hitů a mnohé známe i u nás. Právě v USA se zrodilo komerční šílenství kolem vánočních hudebních alb, které trvá dodnes a nabývá až obludných rozměrů. Téměř každého zpěváka vydavatelé po pár letech donutí vydat vánoční album – většinou strašné.

Statistika hovoří neúprosně. I v dnešní době, kdy si skoro nikdo nekupuje CD, nastává před Vánocemi zvláštní období pomatení, kdy lidé kupují cokoliv, co má na obalu stromeček, vánoční ozdoby nebo fotku účastníka televizní soutěže, jehož jméno si už za měsíc nikdo nepamatuje.

Pokud bychom to brali čistě z komerčního hlediska, největším vánočním singlem všech dob je píseň White Christmas natočená Bingem Crosbym. Singlu se prodalo přes 50 miliónů kusů a spolu s dalšími coververzemi by to bylo hodně přes 100 miliónů.

V albech by pak zvítězila Mariah Carey a CD Merry Christmas z devadesátých let, kterého se prodalo 15 miliónů kopií.

Podle americké asociace skladatelů, autorů a vydavatelů patří k nejhranějším vánočním písním The Christmas Song, Have Yourself a Marry Little Christmas, Winter Wonderland, Santa Claus is Coming to Town, Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!, The Little Drummer Boy a výše uvedená White Christmas.

A na závěr ještě jedna zajímavost. Více než polovinu nejpopulárnějších vánočních písní v Americe napsali Židé, kteří Vánoce vůbec neslaví. Například autorem hitu Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! je Sammy Cahn (skutečným jménem Cohen), autorem Winter Wonderland je Felix Bernard, text k Sleigh Ride napsal Mitchell Parish (skutečným jménem Michael Pašelinsky), píseň It's the Most Wonderful Time of the Year složil George Wyle (skutečným jménem Weissman). A největší vánoční hit všech dob, White Christmas, napsal Irving Berlin, který se však ve skutečnosti jmenoval Israel Isidore Beilin.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak rozzářit oči dětem z dětských domovů

Není nic krásnějšího, než rozzářené dětské oči u vánočního stromečku. Není nic příjemnějšího, než pocit, že jsme někomu udělali radost. To všechno se může...

Co Čechům vadí na Vánocích

Češi Vánoce milují, přesto k nim mají i velké výhrady. Vadí jim hlavně davy v obchodech či předvánoční výzdoba už od počátku podzimu. Na druhou stranu na...

Výběr článků

Načítám