Hlavní obsah

Jak zabít, vykuchat a naporcovat kapra tak, aby bylo maso bez kostí

Novinky, Tereza Seidlová
Praha

Většina českých domácností si navzdory moderním trendům stále dopřává ke štědrovečerní večeři klasického smaženého kapra. Zvláště rodiny s dětmi si šupináče nechávají pár dní před Vánocemi ve vaně a převážně muži se pak ujímají nepříjemného úkolu kapra zabít, vykuchat a naporcovat. Majitel pražské restaurace Fluidum Jiří Konhefr nám předvedl, jak to zvládnout co nejlépe a jak si navíc předpřipravit maso tak, aby v něm bylo co nejméně kostí.

Podívejte se, jak připravit kapra tak, aby bylo maso bez kostí Video: Novinky

 
Článek

Jak kapra zabít, vykuchat a naporcovat

Kapra musíme co nejrychleji omráčit paličkou úderem do oblasti lehce nad jeho očima, poté mu nožem nebo rukou přerušíme míchu za hlavou. Pokud se kapr i přesto hýbe, jde pouze o reflexy, nemusíte se bát, že by trpěl.

Kapra pak nařízneme podél spodní strany od řitního otvoru směrem k hlavě, zářez nesmí být hluboký, aby nepoškodil žlučník, který by mohl do kapra vypustit hořkou žluč. Vnitřnosti i hlavu zbavenou žaber si schováme na polévku. Tělo zbavíme šupin pomocí nože nebo lžíce.

Tělo poté naporcujeme. Podle šéfkuchaře Ondřeje Soukupa je snazší verzí filetování než porcování na podkovy.

Jak maso zbavit kostí

A teď to nejdůležitější. Kosti v rybím řízku bývají častým důvodem toho, proč se někteří smaženému kaprovi vyhýbají. Množství kostí se dá přitom snadno omezit. Jak? Filety stačí ostrým nožem nakrájet na tenoučké plátky až na kůži, která filet podrží u sebe. Tím kosti přeřízneme a maso navíc provzdušníme, při smažení nebo jiné tepelné úpravě pak kosti změknou natolik, že je ani necítíte.

Foto: Novinky

Kapra zbavíme kostí tak, že maso pokrájíme na tenké proužky

Vánoční tradice kapry stresují

Řada rodin nechává kapra dlouho před Štědrým večerem doma ve vaně, obvykle kvůli dětem. Měli byste ale vědět, že pro kapra to žádné štěstí neznamená, ba naopak. Pobyt v chlorované vodě je pro něho spolu s teplotním šokem velmi stresující. Měl by proto být co nejkratší.

Další nebezpečí pro kapry znamenají snahy lidí zachránit jim život tím, že je vypustí na svobodu do rybníka nebo řeky. V poslední době se tato bohulibá záležitost stala velmi častým vánočním zvykem. Představa je to sice velmi hezká, ve skutečnosti ale kapr vrácený zpět do svého přirozeného prostředí vaši snahu příliš neocení, protože takový šok nemůže přežít a brzy umírá.

Pokud je totiž kapr v rybníce, přečká nejchladnější období roku zimním spánkem, při kterém spočívá nehybně u dna. Během sádkování však ztrácí zásobní látky a energii a na přezimování tedy připraven není. Dalším negativním bodem je pro rybu teplotní šok, kterému je vystavena, pokud z vody ve vaně vklouzne do studené vody v rybníce, či řece.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi začali více jíst sladkovodní ryby

Češi začali mít v oblibě sladkovodní ryby. Jejich spotřeba u nás stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu. Za poslední dva roky jejich konzumace v českých...

Oslaďte si Vánoce s pravými karamelkami

Ne vždy jsou Vánoce opravdu svátky klidu a pohody. Proto je dobré umět si je osladit a alespoň díky dávce cukru v našem krevním oběhu si z nich příjemné období...

Výběr článků

Načítám