Hlavní obsah

Čeští vědci vyvinuli krmivo pro kapry, po němž je maso zdravější

Krmivo pro kapry, po němž má maso zvýšený obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin, vyvinuli vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Příznivé účinky konzumace tohoto kapra na nemoci srdce a hojení ran konstatovali i experti z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Informoval o tom Jiří Koleček z fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. "Superkapr" by měl být k dostání už letos o Vánocích, naplno ale chov odstartuje až příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Kapr je vánoční stálicí

Článek

"Dle závěrů klinické studie vypracované IKEM měli pacienti, kteří konzumovali tohoto kapra, o 30 procent lepší laboratorní výsledky než pacienti na klasické dietě. Výsledkem tak byly lepší parametry hojení ran a hodnoty tukového spektra," uvedli zástupci školy na webu omega3kapr.cz. Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin pomáhá také při snižování cholesterolu, má pozitivní vliv při poruchách srdečního rytmu, schizofrenii a problémech s pamětí.

Za úspěchem jihočeského kapra je speciální krmná směs na bázi rostlinných olejů, ale také technologie zpracování masa. Maso pak má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin, a strávníci tak do sebe dostanou zdraví prospěšné látky přirozenou cestou namísto polykání tobolek. Badatelé už svůj výzkum opatřili patentem.

Účinky byly testovány letos na podzim na dobrovolnících z řad pacientů Lázní Poděbrady, kteří se zde léčili po operaci ischemické choroby srdeční. Ti dostávali během čtyřtýdenního lázeňského pobytu dvakrát týdně 200 gramů kapřích filet.

"Chuťově se neliší," uvedl Koleček. Zdravější kapr by měl být k dostání už letos na Vánoce za cenu 85 až 95 korun za kilo. Cena je asi o pětinu vyšší než u běžného kapra.

Kapr je nejčastěji chovaný druh ryb v českých rybnících. Roční produkce se pohybuje kolem 18 000 tun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám