Hlavní obsah

Vláda odmítla zmírnění protikuřáckého zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v demisi ve středu odmítla návrh poslanců na zmírnění protikuřáckého zákona. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je brzy na posouzení jeho dopadů. Návrh posoudí Sněmovna.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vládní legislativci doporučili kabinetu, aby novelu odmítl. Stejný postoj má i Vojtěch.

„(Protikuřácký) zákon platí devět měsíců. To je velmi krátká doba, abychom mohli nějak vyhodnotit jeho dopady, ať už pozitivní, nebo negativní. I na tom poslaneckém návrhu je to vidět, je to spíš o nějaké dojmologii než o nějakých reálných faktech,” řekl. Podle něj by Česko mělo počkat několik let a teprve poté vyhodnotit dopady zákona a začít debatovat o případných úpravách.

„Z mého pohledu ten návrh je nedostatečný, nedostatečně zdůvodněný a odporuje i nějakým mezinárodním závazkům, které máme vůči Světové zdravotnické organizaci v rámci rámcové úmluvy o kontrole tabáku, kde máme chránit lidi před expozicí kouřem,” dodal ministr.

Podle návrhu by se do restaurací mohly vrátit kuřárny a majitelé barů, kde se nepodává jídlo, by si mohli vybrat, zda se tam může kouřit, či nikoli.

Hlasování nejednotné

Hlasování vlády nebylo jednoznačné. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) novelu naopak podpořila.

„Obce se potýkají s obrovskými problémy. Ten striktní zákaz kouření, který vyvádí lidi z heren na chodníky, v obcích působí daleko větší problémy, než kdyby se udělaly nějaké kuřácké salónky, kde by to bylo striktně odděleno od těch nekuřáků," řekla. Upozornila, že hluk způsobovaný kuřáky před restauracemi ruší noční klid.

Novelu kladně hodnotí i ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO). „Já osobně kuřák nejsem, nikdy jsem nebyla. Ale myslím, že částečné uvolnění, zejména pro malé obce, kde jsou restaurace i takovým přirozeným společenským centrem, tak tam já bych osobně proti nebyla," řekla.

„Já bych v tomhle směru byla liberální, ať si každý majitel restaurace vybere, zda chce mít kuřáckou, nebo nekuřáckou provozovnu, a podle toho si vybírá tu provozovnu i host," připojila se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

O možnosti změkčení mluvil i ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO), který se označil za tolerantního nekuřáka. Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) je jako nekuřačka naopak se současným zněním zákona spokojená.

Kuřárny by musely mít podle předlohy, za kterou stojí poslanec ODS Marek Benda a kterou podepsalo na 90 poslanců z osmi klubů, vlastní odvětrávání, byly by bez obsluhy a mohly by zabírat nejvýše 30 procent plochy zařízení. Stejně jako do malých kuřáckých hospod a barů by do nich nesměli lidé mladší 18 let. Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.

Anketa

Souhlasíte s návrhem zmírnit protikuřácký zákon?
Ano
52,1 %
Ne
47,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4759 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám