Hlavní obsah

Celníci zadrželi u hranic se Slovenskem dodávku se 17 migranty

Právo, miv
Aktualizováno

Jihomoravští celníci zadrželi v noci na pátek na česko-slovenské hranici dodávku se 17 migranty. Ve skupině bylo i pět dětí a kojenec, sdělil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V dodávce cestovalo kromě řidiče sedmnáct osob, pravděpodobně se jednalo o Iráčany, jejich totožnost ale ještě prověřujeme,“ uvedl Šváb. „Přivolaní policisté zadrželi devětatřicetiletého řidiče a zahájili úkony trestního řízení pro přečin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Muž se prokázal falešným řidičským průkazem, který údajně koupil za 1000 korun. V Polsku měl navíc uložen zákaz řízení,“ doplnil mluvčí.

Hlídka celníků z Hodonína vozidlo zastavila na dálnici D2 na Břeclavsku v katastru města Lanžhot.

Další osud migrantů by měl být v souladu s mezinárodní legislativou. „Podle aktuálních informací jde o žadatele o azyl, Po provedení všech nezbytných úkonů budou vráceni do země, kde o něj požádali,“ uvedl policejní mluvčí.

V Jihomoravském kraji je to zatím nejpočetnější zajištěná skupina běženců v letošním roce.

Migranti z dálnice ovšem nejsou jediní páteční zadržení. O hodinu dříve odhalili cizinečtí policisté ve vlaku muže pravděpodobně z Afghánistánu. Předložil falešný švýcarský pas. Zadrželi jej a věc prošetřují s podezřením na trestný čin padělání a pozměnění veřejné listiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám