Hlavní obsah

Pětiletý génius prošel testem a stal se IT expertem. A ještě mu zbyl čas

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ayan Kúreší je talent od přírody. Teprve v září začal chodit do školy. To však nebránilo tomu, aby se stal nejmladším kvalifikovaným počítačovým specialistou poté, co úspěšně absolvoval oficiální test věnovaný operačnímu systému Windows. V době zkoušky mu bylo pět let a 11 měsíců. Test na birminghamské univerzitě zvládl bez potíží, a stal se tak certifikovaným specialistou společnosti Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

Ayan Kúreší je velký talent na počítače a vše, co je s nimi spojené.

Článek

Úspěch britského chlapce, kterému bylo v době zvládnutí testu přesně pět let a 11 měsíců, znamená také to, že dosavadní držitel rekordu, šestiletý Pákistánec Mehroz Yawar, o svůj titul přišel. Ale titul v Pákistánu tak trochu zůstal. Jak už jméno napovídá, i Ayan je z Pákistánu, konkrétně z města Láhaur. Jeho rodiče se přistěhovali do Londýna v roce 2009.

Ayan začal s počítači ve svých třech letech. A jeho otec, IT specialista, si záhy uvědomil, že má jeho syn přirozený talent pro práci s moderními technologiemi. Nezastírá, že doufá, že mu doma roste neskutečně chytrý muž.

Netrvalo dlouho a otec svému synovi zkompletoval doma menší počítačovou laboratoř a začal jej pozvolna připravovat na složitý test Microsoftu. Trvalo to pouhých pět měsíců a Ayan zvládl test zaměřený na operační systém Windows 8.1, když se účastnil testu s dospělými zájemci.

Učil se rychle 

Ayan zvládl dokončit dvouhodinový test ještě před časovým limitem. Krátce po jeho dokončení se dozvěděl, že prošel.

Foto: Profimedia.cz

Ayan ve svém ráji - mezi počítači.

„Jsme na něj opravdu hrdí. Plánuje v budoucnosti absolvovat i test pro pokročilé, ale nyní se musí koncentrovat na školu. Počítače ho zajímaly od tří let, a tak jsem mu začal vysvětlovat vše ohledně hardwaru, softwaru a instalování programů. Nestačil jsem se divit, když si další den vždy pamatoval, co jsem mu řekl. Rozhodl jsem se ho tedy v jeho talentu podpořit a postavit pro něj počítačovou laboratoř,” uvedl hrdý otec.

„Samozřejmě jsem mu ukázal i jak se instaluje operační systém Windows a pak jej po čase přihlásil na ten test. Nebylo to lehké se s ním každý den učit, ale nakonec se zvládl vše naučit.

Pracovat může nejdřív za sedm let

Nyní šestiletého Ayana na test doprovázel otec a pracovníci univerzity byli z jeho věku natolik šokováni, že se rozhodli chlapci oznámit, že je moc mladý na to, aby tento test mohl podstoupit. Jenže otec se nenechal odbýt a jeden telefonát zástupci Microsoftu stačil k tomu, aby byl Ayan k testu připuštěn.

Chlapec se ohledně své potenciální kariéry ještě nerozhodl, ale doufá, že bude jeho práce jednou zahrnovat něco z jeho oblíbených předmětů - matematiky a výpočetní techniky. Na práci si ale počká. Britské zákony umožňují práci od 13 let, to však pouze na částečný úvazek. V době školy mohou děti pracovat 12 hodin týdně, v době prázdnin pak 25.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám