Hlavní obsah

Ve firmě byl 15 měsíců, odnesl si odstupné přes miliardu

– San Francisco

Nedávno propuštěný provozní ředitel internetové společnosti Yahoo Henrique de Castro odešel z firmy s odstupným ve výši 58 miliónů dolarů (1,15 miliardy Kč). Ve funkci působil 15 měsíců. Vyplývá to podle agentury AP z firemního sdělení pro americké regulátory. De Castro byl druhým nejvyšším členem vedení americké firmy, kde měl na starosti prodej reklamy.

Foto: archiv Yahoo

Henrique de Castro

Článek

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová ho do firmy přetáhla v říjnu 2012, krátce po svém nástupu do čela společnosti. Měl jí pomoci přilákat větší počet inzerentů a zajistit firmě výraznější růst příjmů z reklamy. Mayerová ale posléze dospěla k závěru, že se mu tento plán nedaří plnit, a v lednu tohoto roku ho propustila. Sdělila tehdy také, že dalšího provozního ředitele vybírat nebude.

Odstupné pro de Castra je podle AP více než dvojnásobkem toho, co Yahoo loni zaplatilo Mayerové. Její roční mzda přitom ve srovnání s předešlým rokem klesla o 32 procent na 24,9 miliónu dolarů. Toto snížení pramenilo především z odměny v akciích, kterou dostala v červenci 2012, když ji Yahoo přesvědčil, aby opustila svou práci vysoce postavené manažerky v Googlu a stala se generální ředitelkou Yahoo.

Výjimečné schopnosti

Z Googlu pak Mayerová přetáhla i de Castra. Podle správní rady Yahoo velká část odstupného pro de Castra souvisí s náklady na jeho přechod z Googlu. Tam by býval dostal milióny dolarů v akciích, kdyby u firmy zůstal. V případě odchodu jinam se jich ale musel vzdát, což Yahoo přimělo k tomu část těchto odměn de Castrovi kompenzovat.

Suma, kterou si de Castro z Yahoo odnesl, pobouřila značnou část americké veřejnosti. Ta ji označuje za „nesmyslně velkou”. Yahoo tak ve středu vydalo prohlášení, ve kterém uvádí, že rada firmy měla za to, že de Castro disponoval unikátním souborem vysoce ceněných schopností a zkušeností, které měly pomoci firmě k dlouhodobému úspěšnému růstu. Kdyby si prý firma během jeho působení výrazně nepolepšila, odnesl by si značně méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám