Hlavní obsah

Farmář si z vyhozeného kovu a trubek postavil vrtulník. Už se vznesl 40 centimetrů vysoko

Novinky, jky
Peking

Muži zůstávají v duši vždy tak trochu malými kluky se svými sny. Čínský farmář Li Chou-šeng (52) toto zažité tvrzení jen a jen potvrzuje. Už od útlého věku měl sen létat. A vzhledem k tomu, že není movitý, aby si mohl dovolit pravidelné létání či koupi nějakého stroje, rozhodl se sestrojit si helikoptéru z kovu a trubek, které posbíral na skládkách.

Foto: Profimedia.cz

Číňana znají všichni v okolí a přejí mu úspěch.

Článek

Přátelům byl pro smích. Ač mu vždy přáli splnění jeho snu, dokola mu tvrdili, že jím vytvořený stroj do vzduchu nikdy nevystoupá. Pravdu sice zatím měli v tom, že by se strojem dům nepřeletěl, ale první krok se mu už povedl. Jeho podomácku vyrobená helikoptéra se i s ním odlepila 40 centimetrů od země. To je ale zatím vše.

Foto: Profimedia.cz

Li Chou-šeng při tvorbě svého vysněného vrtulníku

Chou-šeng začal stavět ojedinělý vrtulník v čínské vesnici Kan-čou v loňském roce. Trup helikoptéry je vytvořený ze zohýbaných kusů železa a ocelových trubek. Jednotlivé listy vrtule jsou pak jen pouhými ocelovými pláty svařenými k sobě. A jak to celé má letět? Farmář k trupu stroje přidělal motor ze zemědělské motorky, který pohání vrtuli.

Foto: Profimedia.cz

Farmář je vytrvalý a věří, že se jednou na svém stroji vznese vysoko do vzduchu.

Z nebohého motocyklu vypreparoval vše, co bylo jen trochu možné v helikoptéře použít, a do svého stroje to zapracoval. Ze 40centimetrového poskočení je farmář nadšený - dokazuje to prý, že má jeho nápad šanci na úspěch. Neváhá proto a na svém stroji pracuje dále. Kdo ví, třeba už příště přeletí nějakou menší ohradu. Sny umírají až naposledy...

Foto: Profimedia.cz

Li Chou-šeng se jen tak nevzdá...

Reklama

Výběr článků

Načítám