Hlavní obsah

RECENZE: Al Pacino jako vraždící excentrik

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmové drama společnosti HBO Phil Spector bylo inspirováno nedávnými reálnými událostmi. Al Pacino v něm ztvárnil legendární hudební postavu šedesátých let - producenta Phila Spectora.

Foto: HBO

Helen Mirrenová a Al Pacino

Článek

Spector byl producentem a zvukovým čarodějem, který si tykal s Beatles, Tinou Turner a dalšími ikonami pop music. Později však jeho hvězda pohasla a zůstala mu jen pověst podivína s nápadným účesem.

Americký snímek režiséra Davida Mameta neodpovídá jasně na otázku, zda stárnoucí Spector zavraždil, či nezavraždil Lanu Clarksonovou, přece jen ale na konci divák může nabýt pocitu, že je nevinný. Především díky hereckým výkonům Ala Pacina (Spector) a Helen Mirrenové (advokátka), která vkládá obrovské úsilí do obhajoby, protože excentrikovi prostě uvěří.

Film klade otázku, zda lidé typu Spectora skutečně nebývají odsouzeni jen kvůli svému podivínství. Starý muž s afro účesem a barevnými brýlemi, který vystupuje jako nabubřelá primadona, si přímo říká o to, aby ho veřejnost vnímala jako „obludu“.

Pacino si roli vychutnává. Dokázal spojit Spectorovu namyšlenost a teatrální machrování s křehkostí a upřímností, která advokátku přesvědčí. Vystihnul velikášství i tragickou opuštěnost starce žijícího v bláznivě zařízeném zámečku.

Komorní drama s vyváženým tempem a rozumnou stopáží patří k nejlepším televizním filmům poslední doby a není zdaleka určeno jen hudebním znalcům.

Celkové hodnocení: 85%   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám