Hlavní obsah

Antonio Banderas zavzpomínal na své mládí, Zorra i na Prahu

– KARLOVY VARY • Aktualizováno
Právo, Kateřina Farná

Nesmírně přirozeně a přátelsky působil Antonio Banderas nejen při příjezdu do hotelu, ale také na páteční tiskové konferenci. Ochotně odpovídal na každou otázku a slovy rozhodně nešetřil. Vůbec se nechoval jako rozmazlená hollywoodská superstar.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kouzelný úsměv předvedl Banderas i ve Varech. Krásná tvář mu pravidelně vynáší vysoké příčky v žebříčcích nejkrásnějších lidí světa.

Článek

Španělský herec už v pátek večer převezme Cenu prezidenta festivalu a uvede nostalgickou romanci Letní déšť. Jeho druhý režisérský počin jej zavedl zpátky ke kořenům.

„Je to melancholický a docela složitý film. Reakce na něj byly různé. Jedněm se líbí, druzí ho zatracují. Od někoho dostal pět hvězdiček, jindy žádnou. Ale nikdy nic mezitím. Byl jsem z toho občas smutný,“ prohlásil slavný herec ke svému osobitému filmu z roku 2006. 

Praha a dobré jídlo

Tímto snímkem si chtěl připomenout kus svého života, zavzpomínat na mládí v Malaze. "Velmi mladým hercům jsem v tomhle filmu říkal, ať nečekají, že je zrovna tahle role katapultuje na hvězdnou dráhu," poznamenal. Další projekt bude podle něj komerčnější.

Na jeviště se chci ještě vrátit. V dnešní době mi divadlo připadá zajímavé, protože do filmu proniká příliš technologie. Naopak v divadelním sále jste jen vy a divák, nic mezi...
Antonio Banderas

Novináře si Banderas získal svým bezprostředním projevem, jímž dokázal během pár minut navodit velmi příjemnou atmosféru. V České republice ani v Karových Varech ale není zdaleka poprvé. Před lety natáčel v Praze několik měsíců seriál - a to až čtrnáct hodin práce denně.

"Neděle už ale byly moje. To jsem si udělal čas na město. Utkvěl mi Pražský hrad, pamatuju si Muchovy vitráže, Karlův Most a Malou Stranu. Taky se mi vybaví skvělé jídlo a tváře řady lidí,“ prozradil dále herec, jemuž utkvělo v paměti několik českých slov: „Zítra se uvidíme... Děkuju... Jak se máš?", odrecitoval před plným sálem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Chvíle zamyšlení.

Zorro jako dětský hrdina

Banderas také zavzpomínal na několik filmů, které byly pro jeho kariéru klíčové - například na Zorra, jímž se představil širokému publiku. „Věděl jsem dopředu, že tohle bude důležité rozhodnutí - a to se také potvrdilo," konstatoval.

K roli svého dětského hrdiny se dostal díky přítomnosti na předávání Oscarů roku 1994, na party Eltona Johna. „Tam jsem se setkal se Stevenem Spielbergem. Říká mi: Znáš Zorra? A já, že samozřejmě. A on na to: Chceš to dělat? A já na to, že jasně,“ popsal, jak jednoduché to bylo.

A jak se legendární herec připravuje dnes na natáčení coby režisér? „U prvního svého filmu jsem se učil, jak se pracuje s kamerou, s čočkami, s barvami. Než začínám natáčet, už mám v hlavě připravený každý záběr,“ poznamenal.  „Důležití jsou hlavně herci, aby měli prostor a připadali si svobodní. U mě mají dveře otevřené  improvizaci. Vím, jaké to je, když se herec necítí pohodlně.“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Polibek všem před tiskovou konferencí.

Divadlo - to je opravdová, čistá věc

Banderas dále přiblížil svou divadelní kariéru: „Na jeviště se chci ještě vrátit. V dnešní době mi divadlo připadá zajímavé, protože do filmu proniká příliš technologie. Není už opravdový. Naopak v divadelním sále jste jen vy a divák, nic mezi... Je to čistá věc, působivá v daný moment. Pak je to pryč.“

Herec se vyjádřil také k otázce, zda bude někdy v budoucnu spolupracovat znovu s Pedrem Almodóvarem, jehož filmy ho proslavily: "Almodóvar? Tak to je na něm. Náš vztah je pořád dobrý. Až mě bude potřebovat, zavolá mi. A já budu připraven nabídku přijmout."   

Dotazy směřovaly i k tomu, proč nepřijela i jeho manželka Melanie Griffithová, jak se o sebe stará a jestli se považuje za lamače dívčích srdcí: „Je to nesmírně únavné. Člověka by to mohlo zničit,“ odvětil s úsměvem mistr. "A Melanie? To víte, moje žena je také matka. Naše dcera se chystá na letní tábor, někdo ji musel vypravit."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám