Hlavní obsah

Štefan Švec: V Glasgow se bojuje za Prahu

Právo, Štefan Švec, SALON

Je fascinující, kolik si toho kvůli lepším zítřkům dokážeme odepřít. Rok za rokem, vláda za vládou nám odkrajují další kousky z důchodů, sociálního zabezpečení, levné veřejné dopravy, bezplatného zdravotnictví a dalších přežitků ze zaostalých dob. Heslem dne je konkurenceschopnost, musíme obstát ve srovnání s levnými Číňany. Evropa holt vždycky vítězila tím, že se snažila připodobnit Číně.

Foto: archiv, Právo

Wisława Szymborská

Článek

Stálým hitem boje za konkurenceschopnost je vzdělání. Zatímco dnešní ministerstvo školství zoufale hledá test, který by maturanty místo zkoušení nerozchechtal, dlouhodobý trend je jasný. Vyhladovět obory, kde se ztrácí čas čtením, zrušit výzkum nepropojený se soukromými firmami a zpoplatnit školství, nejdřív vysoké.

Kdyby šlo o trend jen u nás doma, stačilo by zjistit, kdo z toho má největší vývar, a bylo by jasno. Jenže podobné věci se dějí v celé Evropě.

I britské univerzity zvyšují školné a ruší neperspektivní čtecí obory, protože si na sebe nevydělají. Vysoké školy jsou najednou od toho, aby vytvářely zisk.

Na univerzitě ve skotském Glasgow se studenti a profesoři už několik týdnů bouří proti plánovanému rušení místní výuky moderních jazyků a kultur, mimo jiné bohemistiky. Češtináři jsou v protestech zvlášť aktivní. Ano – na světě jsou mladí lidé, kteří obsazují budovy, nechají se šikanovat policií, vyrábějí webovky a organizují demonstrace jenom proto, aby se mohli učit česky. Mrkněte na stránky savesmlc.wordpress.com.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Zajímá nás to? Za glasgowské polonisty lobuje nositelka Nobelovky Wisława Szymborská. Na bohemisty čeští spisovatelé kašlou. Proč domácí studenti češtiny či angličtiny nestojí za svými skotskými kolegy? Je to proto, že naši studenti čehokoliv by se nedokázali postavit ani za roh?

Cílem našich reforem je kromě konkurenceschopnosti to, abychom se přiblížili civilizovaným západním zemím. Ty země ale nejsou civilizované, protože dnes zdražují vzdělání. Jsou civilizované, protože jejich občané se dokážou postavit za svou věc.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Pod cenou

Magnesia Litera prý letos vyhlásí Knihu desetiletí. Bude to rozhodně pěknější podívaná, než byla Miss desetiletí, neboť knížkám se za deset let míry nemění.

Štefan Švec: Negativní básníkologie

Těžko říct, jaký je český básník. Možná je, tak jako v negativní teologii, snazší ukázat, jaký český básník není. Zkusme to ve světle událostí uplynulých...

Štefan Švec: Zameť s tou nulou

Marek Eben se umí culit líp než gumová kachnička a je na každého hodný. Právě proto ale Na plovárně vysílá jen kanál ČT 2 – ten pro lidi, kteří si stejně radši...

Výběr článků

Načítám