Hlavní obsah

Písecký filmový festival objevuje talenty

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Píseckém kině Portyč začal ve čtvrtek Mezinárodní festival studentských filmů. Už první projekce nejlepších snímků studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka a Soukromé vyšší odborné školy v Písku naznačily, že nabídne celou řadu talentů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Matěj Pichler (uprostřed) si po promítnutí svého snímku Pomodlím tě užíval první rozhovory.

Článek

Diváky zaujal například film jednadvacetiletého studenta Filmové akademie Miroslava Ondříčka s názvem Pomodlím tě. Jednalo se filmovou báseň na motivy Michala Černíka. „Podle prvních ohlasů se lidem v kině snímek líbil. Plánuji ještě jeho další úpravy a možná jej přihlásím i na nějakou soutěž,“ řekl Právu po prvním uvedení svého snímku Pichler. Mezi dalšími filmy úvodního bloku vynikal i například animovaný film od Michala Dubnického Pohádka o princezně Žravěně.

„Dobrých filmů tady byla celá řada. Pro nás je důležité, že hned na úvodní promítání ve čtvrtek dopoledne bylo zaplněné celé kino a myslím, že i ohlasy na studentská díla jsou vesměs pozitivní,“ pochvalovala si ředitelka festivalu Vladana Terčová. Po představení nejlepších snímků následovalo odpolední promítání filmů, které se dostaly do hlavní soutěže.

O dobré filmy není nouze

„Určitě by si diváci neměli nechat ujít produkce z Izraele, Indie nebo Španělska. Mezi favority na ceny však budou patřit podle mě i díla amerických studentů z Chapmanovy univerzity. Vynikají především profesionální kvalitou zpracování a je vidět, že se rozhodně nepotýkaly s nedostatkem peněz při natáčení. Nízkorozpočtové filmy v hlavní soutěži však zase upoutají skvělými nápady,“ uvedl student Vít Pecka, který se podílel na výběru snímků do soutěže.

V té diváci uvidí i pět snímků z píseckých pořádajících škol. „Myslím, že festival odstartoval nejlepším možným způsobem a doufám, že budeme pokračovat i v dalších dnech,“ konstatovala ředitelka Terčová. Vrcholem čtvrtečního úvodního dne bude večerní zahájení festivalu v kině Portyč, ale také první kulturní akce na Ptáčkovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám