Hlavní obsah

Vary odhalily karty. Přijede holka z Pulp Fiction, cenu dostane Michalkov

Novinky, Zbyněk Vlasák

Na MFF Karlovy Vary dorazí dvě herecké hvězdy evropské kinematografie – Micheline Presleová a Maria de Medeiros. Cenu za přínos světové kinematografii pak dostane kromě už oznámeného Juraje Herze i Nikita Michalkov. Dnes byly rovněž zveřejněny zbylé soutěžní snímky a zahajovací a zakončovací film festivalu.

Článek

Ruský režisér Nikita Michalkov vyhrál na karlovarském festivalu také Diváckou cenu Práva, před dvěma lety za snímek 12. Letos v Česku uvede pokračování oscarového filmu Unaveni sluncem, které již představil v Cannes. Více o něm v rámečku.

K filmu Hitler v Hollywoodu (Hitler à Hollywood), který bude ve světové premiéře uveden v hlavní soutěži karlovarského festivalu, přijedou dvě hlavní představitelky: Maria de Medeiros a Micheline Presleová. Připojili se tak mimo jiné k už oznámenému Judu Lawovi (více zde).

Foto: ČTK

Maria de Medeiros

Nejznámější rolí Marie de Medeiros je patrně Fabienne v Tarantinově legendárním filmu Pulp Fiction (1994). Vidět jsme ale nadanou Portugalku mohli také v životopisném dramatu Philipa Kaufmana Henry a June (1990).

Sedmaosmdesátiletá Micheline Presleová je na svůj věk neuvěřitelně svěží. Přitom už v roce 1938 získala Cenu Suzanne Bianchettiové jako nejtalentovanější mladá herečka ve francouzském filmu. Mezinárodní úspěch jí přinesly přepis Maupassantovy povídky Kulička (1945) a také adaptace románu Raymonda Radigueta Ďábel v těle, který ve své době pohoršoval nekonvenčním pojetím morálky. Zahrála si tu po boku Gérarda Philipa. Později se prosadila také v Hollywoodu. Její filmografie čítá bezmála 180 filmů. V roce 2004 dostala Césara za celoživotní dílo.

Festival zahájí oscarový film s Jeffem Bridgesem a zakončí pocta Hříšnému tanci

45. ročník MFF Karlovy Vary slavnostně zahájí česká premiéra amerického filmu Crazy Heart debutujícího režiséra Scotta Coopera. Středobodem adaptace románu Thomase Cobba je šedesátiletý Jeff Bridges, jenž za svůj výkon získal Oscara, Zlatý glóbus a Independent Spirit Award. Oscara a Zlatý glóbus dostali také autoři ústřední písně filmu The Weary Kind.

V rámci slavnostního zakončení pak bude uveden snímek francouzského režiséra Pascala Chaumeila (K)lamač srdcí. Jde o lehkou romantickou komedii s mírně akčními prvky. Debutující režisér, který několikrát spolupracoval třeba s Lucem Bessonem a natočil i několik úspěšných sitcomů a řadu reklam, vzdává (K)lamačem srdcí svéráznou poctu legendárnímu Hříšnému tanci.

Festival, jenž se koná mezi 2. a 10. červencem tohoto roku, odhalil také poslední čtyři filmy, které se utkají o Křišťálový glóbus v hlavní soutěži. Kromě zmíněného mystifikačního dokumentu Hitler v Hollywoodu, jsou to čínský Diago (Ao ge), který se odehrává v bývalé portugalské kolonii Macao, již zrovna pod svou správu přebírá Čína.

Dále Íránský snímek Jsou věci, které nevíš (Chiz-haie hast keh nemidani), což je variace na slavného Taxikáře. A také ruské Jiné nebe (Drugoje něbo) o uzbeckém otci a synovi, již se náhle objeví v obrovské metropoli.

O dříve zveřejněných soutěžních filmech se více dozvíte zde.

Nikita Michalkov

  • Narozen roku 1945 v Moskvě, úspěšný herec (debut 1959) a režisér (debut 1967).  
  • Po filmu Oči černé (Oči čiornyje, 1987) a reklamě pro firmu Fiat Avtostop (Autostop, 1990) založil společnost TriTe a v roce 1991 natočil film Urga (nominace na Oscara, benátský Zlatý lev, cena Evropské filmové akademie Felix za nejlepší film roku).  
  • Za snímek Unaveni sluncem (Utomljonnyje solncem, 1994) získal Velkou cenu poroty na MFF v Cannes a Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Po ambiciózním koprodukčním projektu Lazebník sibiřský (Sibirskij cirjulnik, 1999) zdokumentoval na videu život rodičů a dcery Anny.  
  • Jeho film 12 (2007) získal na MFF v Benátkách zvláštního Zlatého lva s přihlédnutím k celoživotnímu dílu. Letos v Cannes uvedl svůj snímek Unaveni sluncem 2, který bude k vidění i ve Varech. Michalkov předsedá Ruskému fondu kultury, od roku 1998 i Svazu filmových tvůrců a stojí v čele MFF v Moskvě.

Reklama

Související články

Retrospektiva Karla Vachka v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival uvede kompletní retrospektivu význačného českého filmového režiséra a myslitele Karla Vachka. Letos sedmdesátiletý tvůrce...

Výběr článků

Načítám