Hlavní obsah

Teroristická buňka Čtyři lvi zaútočí na karlovarském festivalu humorem i absurditou

Právo, Kateřina Farná

Na začátku května měla ve Velké Británii premiéru černá komedie Čtyři lvi, kterou natočil čtyřiačtyřicetiletý Chris Morris, u nás známý jako představitel šibnutého šéfa z kultovního seriálu IT Crowd. Jeho celovečerní debut bude uveden na letošním Mezinárodní filmovém festivalu v Karlových Varech v sekci Fórum nezávislých.

Článek

Snímek natočený dokumentárním stylem a sršící britským humorem vypráví příběh skupiny v Londýně žijících džihádistů, kteří se rozhodli stát se mučedníky.

Malou, ale o to problémovější teroristickou buňku Čtyři lvi vede hlídač v nákupním centru Omar. Je rozčarovaný z toho, jak se po celém světě zachází s muslimy, svůj postoj se proto rozhodne zpečetit velkým bombovým útokem. Nejprve však musí společně se svými druhy získat vojenské zkušenosti ve výcvikovém kempu v Pákistánu, odkud je ovšem terorističtí „kaučeři“ vyhodí pro naprostou neschopnost.

Teroristi amatéři se chtějí odpálit během maratónu

Takže seznamte se: Omarův nejbližší přítel Waj je natvrdlý, ale hodný chlapec narozdíl od věčně naštvaného Barryho, který si opečovává svůj vous ve víře, že bude slavným „bílým“ mudžahedínem. K tomu potřebuje Faisala, zpomaleného podivína, jenž jako jediný umí vyrobit bombu – ještě ale nedokáže sám sebe vyhodit do vzduchu, místo toho učí vrány opásané třaskavinou prolétávat okny. A shodou okolností se k nim ještě přidá nafoukaný rapper Hassan.

Uprostřed neustávající verbální smršti se nakonec rozhodnou odpálit se v maskách během londýnského maratónu. Jenže věci nejdou tak úplně podle plánu, zejména proto, že se tohoto úkolu zhostila parta naprostých amatérů, s klasikem řečeno idiotů.

Film, který měl mezinárodní premiéru na festivalu Sundance, je provokativně kontroverzní, velmi dobře napsaný s pár povedenými scénami a s přesvědčivými hereckými výkony. I když v druhé půlce se to tvůrcům trochu rozplzává, film ztrácí tempo.

Patrná je Morrisova sitcomová zkušenost ve formě úderných dialogů a vtipných hlášek (např. „Já jsem tady nejvíc al-Káida“ nebo když natáčejí teroristické video a řeší, jak zamaskovat špatně vyrobenou repliku samopalu – „je moc malá, aha, tak se posunu blíž ke kameře a ona bude větší“).

Vášnivé diskuse a nenáviděný muž Británie

Režisér i spoluautor scénáře sbíral přes tři roky informace o teroristických aktivitách, během nichž odkryl pár skutečných příběhů o neuvěřitelné hlouposti některých ideologií zmanipulovaných bojovníků. Impulsem pro napsání scénáře se údajně stala příhoda, kdy se loď teroristů potopila pod přílišnou váhou výbušniny. „Přistihl jsem se, že se tomu směju. Vůbec jsem to nečekal,“ uvedl Morris.

Na Ostrovech už stačil film vyvolat žhavou debatu. Předkládá totiž zásadní otázky: Máme právo teroristy polidšťovat? A můžeme se jim vůbec smát? The Times dokonce označili Chrise Morrise za nejvíce nenáviděného muže v Británii. On sám rozdmýchal oheň vášnivých diskusí, když řekl: „Proč jsme se dosud nedokázali smát teroristům? Protože jsme nevěděli jak na to – až dosud.“

Čtyři lvi jsou zkrátka perfektně dráždivý biják, který si jistě najde početné festivalové publikum. Za sebe můžu jen doporučit.

Čtyři lvi (Four lions)

Velká Británie, 2010, 102 min

Čtyři lvi (Four lions)

Velká Británie, 2010, 102 min.

Režie: Chris Morris,

hrají: Riz Ahmed, Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Adeel Akhtar, Arsher Ali a další.

Režie: Chris Morris, hrají: Riz Ahmed, Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Adeel Akhtar, Arsher Ali a další.

Reklama

Související články

Retrospektiva Karla Vachka v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival uvede kompletní retrospektivu význačného českého filmového režiséra a myslitele Karla Vachka. Letos sedmdesátiletý tvůrce...

Výběr článků

Načítám