Hlavní obsah

Past na herečku. Jak komunistický režim sadisticky ničil nevinnou ženu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Viktora Polesného Past vypráví příběh herečky Jiřiny Štěpničkové, jenž dnes působí až neskutečně. Přesto se stal v naší zemi a není to tak dávno. Herečka byla jednou z obětí komunistické StB, která lákala lidi k přechodu západních hranic. Tam je chytili a pak je za to teatrálně odsoudili ve zinscenovaných procesech.

Trailer k filmu PastVideo: Česká televize

 
Článek

Jiřina Štěpničková bývala divadelní a filmovou hvězdou, kdysi hrála s Vlastou Burianem, Oldřichem Novým a Hugo Haasem. Na rozdíl od jiných nevystupovala v německých filmech za protektorátu. Nehodlala se klanět před nacismem ani před komunismem, o kterém neměla žádné iluze. Podstatu komunistické diktatury pochopila brzy a věděla, že odchodem do zahraničí by se vyřešilo hodně problémů, a tak nakonec s riskantním plánem souhlasila, i když byla přáteli varována. Vzala malého synka a vydala se k německé hranici.

Po zatčení přišla hořká soudní komedie. Žádná skutečná obhajoba se nemohla konat, o trestu bylo rozhodnuto předem. Obžalovaní museli odříkávat to, co jim nařídili. Kolektivy pracujících zatím žádaly trest nejvyšší, psaly petice proti nevinným. Lidé byli i zastrašováni, pokud se chtěli Štěpničkové zastat. Ve filmu se objevuje pěkná postava mladého, relativně slušného herce z regionálního divadla. Ten je vyděšen požadavkem, že by měl veřejně odsoudit ženu, kterou vůbec nezná. Vzpírá se, ale s diktaturou, která lidi nejen zavírala, ale i vraždila, se dalo těžko zápasit.

Foto: Česká televize

Igor Orozovič

Herečka dostala patnáct let vězení (odseděla si deset, protože v šedesátých letech se změnila politická situace). Navíc byla odstřižena od svého malého dítěte. Snímek se bohužel téměř nevěnuje tomu, co se dělo celá ta léta ve vězení.

Estébáka Bohumila Doubka si zahrál Igor Orozovič. „Postava vyšetřovatele StB Doubka je pro herce zdánlivě velmi vděčnou rolí zrůdného záporáka, ti se hrají skvěle. Ale tím, že příběh o paní Štěpničkové je skutečný, nechtěl jsem hrát jen dalšího zlého oplzlého estébáka. Chtěl jsem pochopit, jak je možné, že někdo byl schopný zničit té ženě život tím, že na ni ušil zločin, který nespáchala. Považoval ji opravdu za nepřítele? Věřil tak moc režimu? Nebo se ho i sám bál? Měl tak vymletou hlavu školeními a propagandou? Byl takový kariérista? Nevěřím, že tehdy byli lidé jiní než dnes. Ale doba jiná byla. A je dobré se k tomu vracet a přemýšlet nad tím. Protože dějiny se opakují,“ uvedl herec.

Foto: Česká televize

Zuzana Stivínová

Režisér Viktor Polesný spolupracoval i se synem herečky Jiřím Štěpničkou.

„Nejdřív jsem Jirkovi napsal dopis, plný omluv, úzkostí a obav z toho, že se bude dívat na svůj vlastní příběh. Jirka scénář číst odmítl, po několika stránkách – kde je popsaný onen útěk – musel text odložit, protože ty vzpomínky pro něj byly bolestné. Známe se léta a on mi vyjádřil plnou důvěru. Ale po čase se se mnou sešel, dlouho jsme si povídali a hodně zajímavého jsem se dozvěděl. Dokonce mi nabídl ten batůžek, ve kterém ho máma na té hranici nesla. Nezanedbatelné bylo, že se s ním sešla i Zuzana Stivínová a to bylo pro nás hodně podnětné.“

Vedle Zuzany Stivínové, která ztvárnila Štěpničkovou, ve filmu hrají také Adam Vojtek, Daniel Bambas nebo Lenka Zahradnická. Snímek Viktora Polesného uvede ČT1 v neděli 16. února ve 20.10 hod.

Jiří Štěpnička: Rodinu nesmírně ctím, je to pro mě ta největší hodnota

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám