Hlavní obsah

Skvělý Luganský na Dvořákově Praze

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další klavírní vrchol slyšeli posluchači pátečního koncertu festivalu Dvořákova Praha. V Praze nadchl známý Rus Nikolaj Luganský, který vyprodal Rudolfinum po třech letech od svého posledního koncertu na stejném festivalu.

Článek

Tentokrát hrál bez orchestru zcela sám. Recitál ve Dvořákově síni se nesl ve znamení romantických klasiků Chopina i jubilanta Liszta (příští měsíc vzpomeneme 200 let od jeho narození). Ruskému pianistovi je mnohem bližší Chopin a pražský recitál to plně prokázal.

První část s Chopinovými dílky byla vydařenější než druhá s částmi Lisztových Let putování a Transcendentálních etud. I tak ale virtuozitou spojenou s citovostí během večera Luganský nadchl a po ovacích vestoje přidal ještě tři kousky (Dvořák, Liszt a Rachmaninov).

Oba české orchestry, které na festivalu vystoupily ve čtvrtek a v sobotu, přednesly Dvořákovy skladby. Ve čtvrtek v katedrále sv. Víta Česká filharmonie Requiem, v sobotu rozhlasoví symfonici v Rudolfinu Slovanské tance. Nabitá katedrála vyslechla velice kvalitní Requiem, řízené rumunským Švýcarem Ionem Marinem, kterému se povedlo tempově i hlavně dynamikou vypořádat s nástrahami prostředí. Podpořili ho i výborní sólisté (zejména Marie Kobielska a Jan Martiník) a Pražský filharmonický sbor.

Sobotní Slovanské tance v Rudolfinu prokázaly, že nový šéfdirigent SOČR Ondrej Lenárd české klasice rozumí dobře. Obě řady tanců měly švih i tanečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám