Hlavní obsah

Režisér Jiří Vejdělek začal natáčet Poslední aristokratku

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět zámků: Lemberk na Liberecku, Buchlovice u Uherského Hradiště, Rájec v okrese Blansko, Jaroslavice na Znojemsku a Milotice v okrese Hodonín, využijí v následujících týdnech filmaři pro natáčení literárních bestsellerů Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu. Snímek režíruje Jiří Vejdělek. Hlavní role, Newyorčana Franka a dědice hradu Kostka, ztvární Hynek Čermák, jeho ženu Vivien pak Tatiana Vilhelmová.

Foto: Evolution Films

Úspěšné knihy Evžena Bočka míří po divadle také na filmové plátno. Režie snímku se ujal Jiří Vejdělek.

Článek

„Hlavní prostředí příběhu není rozhodně všední, protože být zámeckým pánem se nepoštěstí každému. O to reálněji musí ovšem filmová Kostka vypadat. Žádný ateliér, točit budeme ve skutečných historických objektech,“ říká Jiří Vejdělek a dodává: „Mám k dispozici fantastické herce, které povedu k přesnému komediálnímu hraní, aby současná herecká generace přispěla k oživení tradice komediálního herectví v naší kinematografii.“

Foto: Evolution Films

Původně literárních postav se ujala česká herecká esa. Nechybějí mezi nimi Vojtěch Kotek, Hynek Čermák nebo Tatiana Vilhelmová.

Jiří Vejdělek k filmu napsal také scénář, respektive adaptoval jej právě na základě knižních bestsellerů Evžena Bočka. V minulosti u českých diváků podobně uspěl s Účastníky zájezdu, knihy dalšího oblíbeného českého spisovatele Michaela Viewegha. Na Vejdělkův snímek do kin v roce 2006 přišlo přes 800 tisíc lidí.

Foto: Evolution Films

Hynek Čermák jako Frank Kostka se svou filmovou dcerou Marií (Yvona Stolařová)

Filmaři začali natáčet na zámku Lemberk na Liberecku začátkem února. Vedle zámků budou pracovat také v Praze. Natáčejí na širokoúhlý formát cinemaskopu, za kamerou stojí Vladimír Smutný.

Kostýmní výtvarnicí filmu je Katarína Hollá a jeho architektem Martin Kurel.

Foto: Evolution Films

Velkou roli si ve snímku, který do českých kin půjde na podzim, zahrál i Martin Pechlát.

Snímek uvede do kin 24. října 2019 distribuční společnost Falcon.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Chodíte do kin rádi na adaptace svých oblíbených knih?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 314 čtenářů.

Film Poslední aristokratka

  • Film začíná na sklonku roku 1996 ve chvíli, kdy Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům v restituci zpět dávné rodové sídlo – zámek Kostka.
  • Hrabě František Antonín Kostka z Kostky se tak po více než 40 letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na návrat do Čech.
  • Čerství aristokraté, neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast znají jen z vyprávění, restituci zámku za ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek).
  • Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu. Jedinými stálými obyvateli jsou kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář a zahradník pan Krása (Pavel Liška).
  • Nejblíže v okolí, na sousedním zámku Hvězda, bydlí mladý šlechtic Max (Zdeněk Piškula) z početného rodu Launů.
  • Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních let, Kostkovi stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, či ho zachránit.
  • Ve filmu dále hrají Tatiana Pauhofová nebo Zdenka Procházková.
  • Do kin půjde film 24. října 2019

Reklama

Výběr článků

Načítám