Hlavní obsah

Za nepokoje ve Francii mohou podle poslanců rappeři

PAŘÍŽ

Dvě stovky členů francouzského parlamentu chtějí soudní zásah proti rapperům, kteří podle nich ve svých písních podněcují nenávist a násilí. Jejich texty tak prý spoluvytvářejí ovzduší, jež vedlo k nedávným nepokojům na chudých předměstích. S žádostí, která se týká sedmi zpěváků a skupin, se 152 poslanců a 49 senátorů obrátilo na ministra spravedlnosti.

Článek

"Je to jeden z faktorů, které vedly k násilnostem na předměstích," prohlašuje poslanec vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) François Grosdidier, který stál u zrodu této iniciativy. Tvrdí, že v publiku rapových koncertů převažují lidé, kteří nejsou schopni vidět druhou nebo třetí rovinu rapperských textů a reagují jen na jejich nejprimitivnější poselství.

Mezi obviněnými je černošský zpěvák, který si říká Monsieur R. Píseň, o kterou jde, se jmenuje FranSSe a Monsieur R v ní mimo jiné skanduje "Francie je děvka, jebej ji, dokud nepadne, musíš s ní zacházet jako s děvkou" nebo "rád bych viděl Paříž spálenou napalmem jako Vietnam". "Taková slova mohla vést jenom k tomuto typu revolty," prohlásil další poslanec UMP Daniel Mach.

Hledání obětních beránků

Monsieur R, vlastním jménem Richard Makela, nesouhlasí a je prý připraven věc před soudem vysvětlit. "Hledají obětní beránky, protože předměstí hořela," řekl.

Jeho kolega Passi ze skupiny Ministere Amer uvádí, že rappeři jen "popisují zla a brzdy v soukolí společnosti, které poslanci pořád stavějí před oči zásady spravedlnosti, bratrství a svobody". Podle jeho názoru se UMP prostě snaží přebrat hlasy krajně pravicové Národní frontě, která tradičně brojí proti přílivu přistěhovalců, zvlášť těch z třetího světa, do Francie.

O "hledání obětních beránků" mluví také Hnutí proti rasismu a za přátelství mezi národy (MRAP). To navíc obvinilo poslance a senátory z "nekulturnosti" a připomnělo, že velmi neuctiví k republice byli v některých svých písních i slavní francouzští zpěváci jako Léo Ferré nebo Georges Brassens.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám