Hlavní obsah

Pistole, rasisti, přetvářka a tlustí američtí policajti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revolvery, tlustí a trochu líní policajti, přetvářka, nucené žvanění se sousedy na zahradních party, totální nevědomost o cizích zemích, rasismus, feminismus a lidé bez zdravotního pojištění. To jsou zhruba hlavní témata, kolem kterých se točí nový cestopis-esej Ivy Pekárkové Šest miliard Amerik. Jsou to věci, které Evropana musí praštit do očí jako první, ale to neznamená, že text je povrchní, že se Američanům jen vysmívá.

Článek

Pekárková nás provádí životem americké střední a nižší třídy svižně, s umírněnou ironií a bez nároku na vševědoucnost. Není to veselý pohled, ale přesto se čtenář čas od času pousměje. Pekárková žila v Americe poměrně dlouho a ledacos velmi dobře vypozorovala, přesto, jak sama říká, neumí odpovědět na otázku, jaká vlastně Amerika je. Proto píše jen o tom, co jí zaujalo, neobjektivně a plná emocí - a to je dobře.

Zemi za velkou louží autorka zjevně miluje i nenávidí. Už úvodní citát je nejen vtipný ale i vyčerpávající: Amerika, země neomezených možností a nemožné omezenosti. Přesně o tom celá kniha je. O tom, že státní školství je v USA hrozné a průměrný člověk je (podle českých měřítek) nevzdělaný. O tom, že černoši jsou často bezdůvodně naštvaní na všechny bílé včetně Evropanů a požadují "respect", jinak vás s ostatními "nigga homeboys", čili kámoši, zbijou či zastřelí. O tom, že Američani mají obrovské možnosti, ale nechce se jim přemýšlet o cizích zemích - vaše názory je vlastně nezajímají a přesto se vás na všechno ptají.

Pekárková s nadhledem popisuje, jak Američané všechno ženou do extrémů. Feminismus, náboženství, pozitivní diskriminaci. V Americe prostě musíte dodržovat pravidla hry - tohle dělají černoši, tohle zase běloši. Takhle chodí rockeři, takhle gangsta a takhle vyšší střední třída. Černoši neposlouchají country a mají široké kalhoty. Běloši jezdí v jeepech a mají pušky. A mají rádi drogy, i když to možná nepřiznají.

Taky vám (Evropanovi) všichni řeknou, že Bushe nevolili, jenže Bush je prezidentem! Jak je tohle možné? Prostě země neomezených možností.

Iva Pekárková: Šest miliard Amerik, Petrov 2005

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám