Hlavní obsah

FFFILM: Spider-Man u soudu

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tento týden se FFFILM bude věnovat něčemu, co se do něj ideálně hodí, protože je to o filmu i o internetu. Jde totiž o internetovou DVD půjčovnu, kterou shodou okolností otevřeli pár metrů od našeho domu. Také se podíváme, co žere Spider-Mana a pozvu vás do kina na písně a tance.

Článek

Jak taková internetová DVD půjčovna funguje? Ne, nemůžete si stahovat filmy po internetu (což asi nepůjde dokud Telecom živ bude). Nemůžete si ani objednat filmy, které vám někdo doveze domů. Je to vpodstatě normální kamenná videopůjčovna, ve které si můžete objednávat firmy po internetu. Její využitelnost tudíž do značné míry závisí na tom, jak daleko to máte zrovna vy do Rumunské ulice č. 20 (u náměstí I.P. Pavlova), protože zatím je jediná pobočka zde, i když se v nejbližší době plánují další.

A jak to tedy funguje: Ze všeho nejdřív musíte (na místě) podepsat smlouvu, stát se členem půjčovny a dostanete osobní magnetickou kartu a heslo. Můžete (ale nemusíte) také předem složit kredit, který se vám na kartu připíše. Následně můžete kdykoliv do půjčovny přijít, stoupnout si k terminálu, vložit svou kartu a vybírat:

Databáze vypadá celkem promakaně a při zběžném zkoušení jsem nenarazil na žádné faktické chyby. Můžete filmy různě prohlédavat, zařazovat mezi oblíbené, psát si k nim poznámky a pokud je film na skladě (aktuální stav vidíte na obrazovce), okamžitě si ho půjčit a systém si nadále pamatuje, že už jste film viděli. Zajímavější je to, že prakticky totéž můžete provádět z domova, přes internet, pokud zamíříte na adresu www.planetdvd.cz:

Zde se můžete nalogovat a provádět totéž, co v půjčovně (databáze je tatáž, takže u filmů vidíte svoje poznámky atd...). Pokud objevíte DVD, které byste si chtěli půjčit (v současné době jich mají 1800 plus 350 erotických) a pokud máte dostatečný kredit na kartě, můžete si film online zarezervovat a během následujících 24 hodin si pro něj dojít do půjčovny (čímž máte zaručeno, že bude "na skladě"). Pokud "na skladě" zrovna není, můžete dostat SMS info ve chvíli, kdy na skladě bude.

V tuhle chvíli (úterý) ještě jejich stránky evidentně nejsou úplně hotové a samotná prodejna by v "ostrém režimu" (tj. otevřeno každý den od 8:00 do 23:00) měla jet až ve středu. Zatím jsem si tam nic nepůjčoval (já vůbec půjčovny moc nevyužívám - co opravdu chci, to mám z Amazon.com), takže nemůžu hodnotit, jak dobře to v praxi funguje. Ale pokud to chcete na vlastní riziko vyzkoušet, připadá mi to celé jako docela dobrý nápad. (Rozhodně lepší, než třeba točit SCOOBY-DOO 2.)

Spider-Man v soudní síni

Je to tak. Green Goblin ani Dr. Octopus si proti němu neškrtnou, ale na justici je krátký. Spider-Man se dostává před soud!

Nakladatelství Marvel Entertainment (tvůrci Spider-Mana) totiž podali žalobu na studio Sony, ve které žádají, aby byla zrušena smlouva, která Columbii (patřící Sony) umožňuje natáčet o Spider-Manovi filmy. Soud se má vyjádřit už tento týden a pokud by dal Marvelům bez průtahů za pravdu, znamenalo by to skutečnou bombu, protože by Columbia musela zrušit natáčení nového SPIDER-MANa, do kterého už nacpala hezkých pár desítek miliónů dolarů, nemluvě o tom, že by přišla o stovky miliónů, které na něm chce vydělat a byla by ohrožena samotná existence studia. A proč to všechno? Marvel tvrdí, že Sony nedodrželo podmínky smlouvy a snaží se Spider-Mana propagovat jako své vlastnictví a nikoliv jako něco, co patří Marvelu. Což je pravda a jistě jste i u nás už viděli nějakou tu reklamu, kde Spider-Man propagoval nějakou tu Hi-Fi techniku od Sony. A kromě toho prý Sony Marvelu nedává tolik peněz, kolik mu dávat má. Čemuž bych taky věřil, protože hollywoodští účetní jsou mistři abstraktní matematiky a například FORREST GUMP se podle nich dodnes nezaplatil (aby nemuseli platit procenta ze zisku). Sony kontruje tvrzením, že dodrželo všechny podmínky smlouvy a že chce Marvel pouze dosáhnout toho, aby byly zveřejněny detaily jejich tajné smlouvy, čímž by bylo Sony znevýhodněno při příštích podobných jednáních s jinými partnery. Marvel prý (podle Sony) chce pouze dosáhnout toho, aby se s ním Sony vyrovnalo mimosoudně a upravilo podmínky smlouvy tak, aby byla pro Marvel výhodnější.

Inu, ať to dopadne tak nebo tak, mohlo by to být zábavné a nějací vysoce postavení ředitelé by mohli s trochou štěstí i spáchat nějakou tu sebevraždu.

Premiéry týdne

Tento týden si určitě v kinech nenechte ujít CHICAGO - muzikál, který letos tak zabodoval na Oscarech. Hollywoodským muzikálům vdechl nový život Luhrmannův MOULIN ROUGE, ale je důležité upozornit, že CHICAGO nemá s jeho stylem nic společného a mohlo by docela dobře, v přesně stejné podobě, vzniknout někdy před 50 lety. Příběh - moralitka o dvou ženách, které jsou poprávu uvězněny za vraždu a s pomocí intrik a prohnilého advokáta získají svobodu a slávu - je prý inpirován skutečnými událostmi z dávných (třicátých) let a o několik desetiletí mladším (v USA velmi slavným) divadelním muzikálem. I když se tedy valná většina děje neodehrává na jevišti, většina filmu je inscenována jako divadelní představení, což je pouze občas proloženo záběry "z reálu" a často chytře střídáno v průběhu jedné scény. Catherine Zeta-Jonesová, Renée Zellwegerová i Richard Gere naprosto skvěle zpívají, tančí a jsou slizcí (ve filmu není snad žádná opravdu kladná postava) a je nutno ocenit debutujícího režiséra Roba Marshalla, který to všechno s obrovským švihem a elegancí sesadil dohromady. Je to opravdu výjimečná podívaná, i když - jak už jsem upozorňoval - z úplně jiného soudku, než MOULIN ROUGE. Samozřejmě, jako u všech muzikálů platí, že čím lépe ovládáte původní jazyk (tedy v tomto případě angličtinu), tím lepší požitek budete z filmu mít (o kvalitě českých titulků zatím nemám žádné informace).

Další premiérou, která pravděpodobně bude hojně navštěvovaná, je drama SLZY SLUNCE, ve kterém Bruce Willis zachraňuje krásnou doktorku a hromadu domorodců z nigerijské džungle, zatímco kolem zuří válka. Bohužel, scénář filmu je neuvěřitelně debilní a myslím, že kdybych byl Nigerijec, dokonce bych se velice urazil. Je to dvojnásob smutné vzhledem k tomu, že Willis jako otrlý žoldák v tomhle filmu opravdu není špatný a spousta scén je z hlediska filmařského řemesla opravdu vydařená (režíroval Antoine Fuqua).

A konečně českou komedii NUDA V BRNĚ jsem neviděl, ale prý je vydařená. Tomáš Baldýnský napsal, že je to "něco mezi Jarmuschem, Kaurismakim a Formanem", což je pro mě jako kdybych četl, že film je "něco mezi Zdeňkem Troškou a Stanleyem Kubrickem", ale pokud znáte Jarmusche a Kaurismakiho líp než já, zřejmě si to nějak přeberete.

Ve zkratce...

George Lucas vymyslí nový způsob, jak ždímat z fanoušků peníze. Některé nejaktuálnější materiály na www.starwars.com budou přístupné pouze za peníze!

Nevím přesně, co se tady děje, ale vypadá to na nějaké temné obřady a možná pedofilii!

Na Amazonu (i jinde) jsou již k sehnání právě vydané starší filmy Hayao Miyazakiho KIKI'S DELIVERY SERVICE a CASTLE IN THE SKY. K dostání i jako trojkombinace s CESTOU DO FANTAZIE. Neváhejte! Všechny filmy obsahují anglické i původní japonské znění s anglickými titulky.

Necelé tři týdny před premiérou zrušila stanice HBO uvedení dokumentu Olivera Stonea o Fidelu Castrovi. "Ve světle současných událostí na Kubě" je prý "neaktuální" a pokud ho Stone výrazně neupraví a více v něm nezohlední porušování lidských práv na Kubě, nebude nikdy uveden. United we stand!

Pokud jste viděli horor KRUH, možná vás stejně jako mne překvapí, že existuje tato stránka.

Nová videohra "Indiana Jones and the Emperor's Tomb" se odehrává mimo jiné i v Praze. Jak se můžete přesvědčit sami, dnešní herní týmy jsou při získávání grafických podkladů tak neuvěřitelně důsledné, že Václavské náměstí je ve hře téměř k nerozeznání od originálu.

Plakát na druhý díl TOMB RAIDERa najdete tady. Chtěl jsem k tomu něco humorného poznamenat, ale nějak mě napadají jen samé pubertální vtipy.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Supermanovy spermie

Dnes začneme šokujícím odhalením důvodů toho, že Superman dosud nemá děti. Pak budeme pokračovat o Michaelu Mooreovi, který točí velmi zdařilou propagandu....

FFFILM: Zlomená párátka

Tento týden se chci netradičně věnovat tomu, jak zpravodajství České televize kleslo v mých očích. Kvůli párátkům. Pak se dozvíte, zda raději jít do kina...

FFFILM: Oscarové momenty

Jsem opět tu, vrátil jsem se ze zahraničí, úkol byl splněn, akce probíhá podle plánu. Mezitím proběhlo udílení Oscarů a já bych se s vámi rád podělil...

Výběr článků

Načítám