Hlavní obsah

Streetartový umělec rozsvítil ve Zlíně 61 kanceláří Baťova mrakodrapu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Unikátní streetartové dílo vytvořil v noci na pondělí zlínský umělec a fotograf Josef Řezníček. Na počest stého výročí vzniku prvního československého státu nechal rozsvítit konkrétní kanceláře v šestnáctipatrovém baťovském mrakodrapu, kde nyní sídlí krajský a finanční úřad.

Foto: Josef Řezníček

Rozsvícené kanceláře baťovské budovy 21 dominovaly ve Zlíně připomínce výročí vzniku republiky.

Článek

Celkem se v noci podařilo rozsvítit všech 61 potřebných kanceláří v budově, která má číslo 21, a proto se jí říká Jednadvacítka.

„Přišel jsem před pár dny z focení a díval jsem se na fotku Jednadvacítky, kde bylo rozsvícené jedno celé podlaží. A vzpomněl jsem si, jak někdy v devadesátých letech udělali vysokoškoláci z rozsvícených oken na koleji tetris,“ přiblížil Právu prapůvod vzniku nápadu Řezníček. „Pak jsem si zkusil rozkreslit tuto budovu včetně oken a zjistil jsem, že by se krásně dalo udělat 21, 100, a dokonce 100 let. Udělal jsem proto vizualizaci a tu ukázal na schůzce lidem z krajského úřadu,“ dodal.

Foto: Josef Řezníček

Rozsvícené kanceláře baťovské budovy 21 dominovaly ve Zlíně připomínce výročí vzniku republiky.

Foto: Josef Řezníček

Sochy Tomáše a Jana Antonína Bati vzhlíží k rozsvěcené budově, kde nyní sídlí krajský a finanční úřad.

Slovo dalo slovo a správci objektu umělci s nápadem pomohli. „Společně jsme se domluvili na číslici 100. Potom jsme udělali s týmem z krajského úřadu testovací rozsvícení a na jeho základě se doladily detaily,“ dodal Řezníček. Výsledek byl k vidění 28. října od večerních hodin až do noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám