Hlavní obsah

Spisovatel Martin Vopěnka: Je moderní a sexy mít v ruce knížku

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělka 18. do soboty 23. dubna uspořádá Svaz českých knihkupců a nakladatelů s partnery v řadě měst akci Kniha ti sluší. Termín je určen Světovým dnem knihy a autorských práv, který se od roku 1995 na výzvu UNESCO v ono sobotní datum slaví ve více než stovce zemí světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prozaik, básník a nakladatel Martin Vopěnka má před sebou dvě důležitá politická jednání.

Článek

Proč jste se rozhodli připojit k oslavě Dne knihy a autorských práv?

Rádi bychom vytvořili tradici. Začali jsme už před dvěma roky, kdy jsme uspořádali akci Knihy bez DPH. Ta měla politický podtext, protože jsme apelovali na to, aby byla snížena sazba na knihy. Tehdy jsme částečně uspěli. Pořád si myslíme, že by sazba mohla být nižší, ale momentálně nevidíme vůli s tím něco dělat. Nejen proto jsme připravili pozitivní kampaň, během níž pozveme lidi do prodejen a knihu celkově rehabilitujeme jako předmět stále moderní. Akci letos cílíme na mladší lidi, aby přijali, že je moderní, zajímavé a sexy mít v ruce knížku.

Na co jste se ještě při akci soustředili?

Po zkušenosti s Knihou bez DPH jsme rádi, že se tentokrát návštěvy knihkupectví a všechny akce rozloží na celý týden. Soustředili jsme se na budování značky Kniha ti sluší. Chtěli bychom ji užívat trvale.

Myslím si, že je to dobrý produkt, který může zastřešit spoustu smysluplných akcí. Jsem také rád, že akce má i charitativní prvek. Zákazník přijde do knihkupectví, k nákupu dostane CD s hlasy českých spisovatelů čtoucích vlastní texty jednak jako originální dárek, ale především jako pomyslný odznak za to, že přispěl na dobrou věc. Část z hodnoty CD poskytne svaz organizacím Světluška a Leontinka na vznik knih pro nevidomé.

Bylo složité získat k namluvení cédéčka Radku Denemarkovou, Petru Soukupovou, Michala Viewegha, Václava Větvičku, Josefa Formánka či Halinu Pawlowskou?

Oslovili jsme nedávno vzniklou Asociaci spisovatelů i řadu autorů nad její rámec. Velice si cením každého spisovatele, který se zúčastnil této akce. Nepatří k části společnosti s nadstandardními příjmy, a jestliže se ve volném čase a bezplatně podílejí na takovéto akci, zaslouží si poděkování. Zájem měli i další autoři, ale časově se to nepodařilo sladit. Zúčastní se třeba příště.

Týdenní program je dokladem vzrůstající akceschopnosti svazu knihkupců a nakladatelů. Co vás čeká po něm?

Čekají mě teď dvě důležitá politická jednání. První se týká novely autorského zákona. Z ministerstva kultury bohužel odešel návrh, který nerespektoval naše připomínky. Snažíme se je prosadit. Proběhl seminář s poslanci o té věci, a snad se podaří naše požadavky zohlednit. Týkají se náhradního plnění za výpůjčky v knihovnách a za kopírování knih pro nakladatele i autory.

Proč bylo ministerstvo kultury hluché k vašim připomínkám?

Dodatečně nyní tvrdí, že nás podpoří v parlamentu. Jsem tedy mírným optimistou. Ale k vaší otázce: Mám dojem, že někteří úředníci legislativního odboru si špatně definovali svou roli. Oni se brání z jejich pohledu „dotěrným“ tvůrcům a nakladatelům, namísto aby hájili jejich zájmy vůči mnohem silnějším resortům, jako jsou ministerstvo financí nebo průmyslu. Tvůrci nemají odborové organizace a jejich zájmy by mělo hájit právě ministerstvo.

Druhé jednání se týká našeho zájmu zařadit knihy do zaměstnaneckých benefitů. To znamená do plnění, která jsou pro zaměstnavatele daňově výhodnější, jako stravenky, lístky do cirkusu nebo kina. Státní rozpočet by to nic nestálo. Bylo by to i sociální opatření. Samozřejmě že úředníci ministerstva financí jsou obecně proti benefitům, ale jednání s poslaneckými kluby by mohlo věci pomoci. Ta novela by byla jednoduchá. Pomohla by jak lidem, tak kamenným knihkupectvím a nakladatelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám