Hlavní obsah

Skupina Tichá dohoda: V téhle kapele je teď možné všechno

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární pražská kytarová skupina Tichá dohoda natočila na začátku ledna tři zbrusu nové písničky. Jedná se o nový materiál po osmnácti letech, který představila na nedávno vydaném minialbu Achtung 30!. Právě třicet let od svého vzniku totiž oslavuje.

Foto: archív kapely

Dan Šustr a hostující zpěvačka Zuzana Vintrová

Článek

Vedle tří nových skladeb jsou na minialbu čtyři klasické písničky Tiché dohody v koncertní verzi tak, jak je představila loni v listopadu v pražské Malostranské besedě. Křest počinu proběhne ve čtvrtek 10. března v brněnském Metro Music Baru, o den později se Tichá dohoda představí v ostravském klubu Barrák a 19. března zahraje v MC Fabrika v Českých Budějovicích.

Na otázky Práva odpověděli zakladatel skupiny, kytarista a zpěvák Dan Šustr, a hostující zpěvačka Zuzana Vintrová.

Loni jste vydali album coververzí Kladno Manchester, na kterém jste prezentovali skladby svých oblíbených kapel z osmdesátých a devadesátých let. Letos jste se rozhodli pokračovat s původním materiálem. Co vás k tomu vedlo?

Šustr: Předně jsme několik let žádný nový vlastní materiál nevydali, jenom dvě desky coververzí. Měl jsem potřebu se jako dvorní autor vyjádřit novými písněmi, které jsem měl hotové už před loňskými Vánocemi. Vzniklo jich více, já ale vybral tři nejlepší a na začátku ledna jsme je nahráli.

Dalším důvodem je letošní jubileum kapely. Na desce je skladba Achtung 30!, která je o tom, že Tichá dohoda je tu třicet let, nikdo z nás neumřel na předávkování a podobně a pořád hrajeme. To je pro nás důležité sdělení. Bylo to všechno spontánní, rychlé a dalo to směr našemu konání v letošním roce.

Jaké bude?

Šustr: Když kapely slaví výročí, většinou vydávají spíš retrospektivní alba nebo box sety. I my to udělali, k pětadvaceti letům v roce 2011. Tentokrát jsem se ale rozhodl oslavit třicetiny kapely novým materiálem. Takže ve druhé půlce roku by mělo vyjít nové album.

Psal jste nové písničky takříkajíc na míru Zuzaně Vintrové, která ve skupině hostuje?

Šustr: Takhle jsem nepřemýšlel. Nejdřív jsem je napsal a teprve potom jsme se bavili o tom, jak je budeme prezentovat.

V podstatě zachováváme princip dvojhlasu, který jsme si přinesli ze spolupráce z našeho vedlejšího projektu The Soulmates Tribute Project. Ve dvojhlasech je totiž naše síla. Dohodli jsme se ale, že na dalších písničkách zkusíme spolupracovat více. Autorskou spolupráci se vlastně teprve učíme.

Foto: archív kapely

Kapela Tichá dohoda, zleva Dan Šustr, Michal Šerák, Zuzana Vintrová a Pavel Attel.

Zuzano, v Tiché dohodě jste na koncertech převzala pěvecké party po Blance Šrůmové, která svým výrazem spoluvytvářela zvuk skupiny. Je to těžká role?

Vintrová: Jsem v kapele jako host a tak to beru. Má spolupráce s Tichou dohodou je pro mě především koníček, mám totiž svou civilní práci a vlastní hudební projekt. Hudba je pro mě něco jako odpočinek, takže kdybych měla přemýšlet o tom, že jsem v kapele místo Blanky Šrůmové, která byla jedinečná, tak bych v ní vůbec nemohla být.

Myslím si, že písně kapely jsou tak melodické, že budou mít jiskru navždy. Každá píseň od vás jako od interpreta něco žádá. Pokud vycítím sdělení, předávám své emoce danému dílu. Je v tom zvláštní magie.

Jak se vám spolupracuje s Danem Šustrem jako autorem a kolegou?

Vintrová: Jsem z něho nadšená. Známe se čtyři roky, máme podobný pohled na hudbu, rozumíme si. Dan má obrovský přehled, při své tvorbě vychází z poctivé a skvělé muziky a je velmi kreativní. Za to si ho vážím, spolupráce s ním mi dává možnost žít přesně takový život, po jakém jsem toužila. Je velký dar, že jsme na sebe narazili.

Dane, je pro vás důležité, aby byl v Tiché dohodě ženský hlas?

Šustr: Těžko si dnes mohu vybírat a volit jinou možnost. Tichá dohoda je dlouhodobě zažitá jako kapela se ženským vokálem, byť to tak vždycky nebylo. Existují například skladby originální sestavy Tiché dohody z roku 1986, které jsem původně nazpíval já a posléze byly znovu natočeny a přezpívány Blankou.

Drtivá většina písniček v devadesátých letech pak vznikla pro zpěvačku. Jejím opakovaným odchodem nastal problém, ze kterého se snažíme dostat, jak nejlépe umíme. Proto jsme místo pouhé výměny hlasu naše klasické skladby posunuli do nové dimenze. Tím jsou díky hostování Zuzany naše společné dvojhlasy. Jsou ke slyšení na bonusových skladbách EP Achtung 30!.

Co bude dál?

Šustr: V plánu je vydání nové desky, další koncerty, prostě připomenutí jubilea kapely. Co bude dál, je otázka, ale určitě bychom spolu takhle nebyli, kdybychom spolu dělat nechtěli.

Je ve hře varianta, že v roce 2017 už Zuzana nebude hostem kapely, ale její členkou?

Šustr: Uvidíme, i to je možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám